Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Πυρηνικές δοκιμές από την Β. Κορέα το 2010, σύμφωνα με σουηδό επιστήμονα

Μετεωρολογικά ευρήματα επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς
 
Δύο μικρής ισχύος πυρηνικές δοκιμές που ξέφυγαν από την προσοχή της διεθνούς κοινότητας πραγματοποίησε η Βόρειος Κορέα το 2010 ισχυρίζεται Σουηδός επιστήμονας μετά από μελέτη μετεωρολογικών και άλλων δεδομένων.
 
 
Το Μάιο του 2010 η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε ξαφνικά ότι κατάφερε να επιτύχει πυρηνική σχάση, κάτι που αμέσως απορρίφθηκε από δυτικές χώρες σαν αβάσιμος ισχυρισμός. Πάντως η χώρα είχε δοκιμάσει δύο μικρές ατομικές βόμβες το 2006 και το 2009.
 
Ωστόσο υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η Β.Κορέα δεν υπερέβαλε, αναφέρει ο επιστημονικός διαδικτυακός τοπος Nature (www.nature.com)
 
Νοτιοκορεάτες επιστήμονες εντόπισαν ραδιενεργό ξένο-133, ένα από τα υποπροϊόντα των πυρηνικών δοκιμών. Βρέθηκε επίσης βάριο-140, επίσης ένα χαρακτηριστικό παράγωγο πυρηνικών εκρήξεων.
Τα ανεξήγητα υπό φυσιολογικές συνθήκες ευρήματα τους συζητήθηκαν τον Αύγουστο του 2010 στη Βιέννη, την έδρα της IAEA και παρακίνησαν τον Σουηδό Λαρς-Έρικ ντε Γκιρ να ερευνήσει περισσότερο τι συνέβη συνδυάζοντας στοιχεία από τη Ν.Κορέα και τη Ρωσία όπως και μετεωρολογικά δεδομένα.
 
Ο ντε Γκιρ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Β.Κορέα πραγματοποίησε δύο δοκιμές τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2010 που προκάλεσαν εκρήξεις ισχύος 50-200 τόνων ΤΝΤ, σημαντικά μικρότερες από ένα πυρηνικό όπλο. Χαρακτηριστικά η βόμβα της Χιροσίμα ήταν ισοδύναμη με πάνω από 10.000 τόνους ΤΝΤ και σήμερα υπάρχουν βόμβες ισχύος εκατομμυρίων τόνων ΤΝΤ.
 
Αυτό και ορισμένα άλλα δεδομένα δείχνουν ότι η Βόρειος Κορέα μάλλον δοκίμαζε τρόπους για να ενισχύσει τα πυρηνικά της όπλα, ισχυρίζεται ο Σουηδός αν και η υπόθεση που διατυπώνει δεν γίνεται δεκτή από το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας.
 
Τα πορίσματα του παρουσιάζονται τον προσεχή Απρίλιο στην επιθεώρηση Science and Global Security.

 
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου