Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Ο άνθρωπος που έσωσε το πλανήτη από τον Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο!


Ο κύριος της φωτογραφίας είναι απόστρατος Ρώσος αξιωματικός και κρατά στα χέρια του ένα βραβείο για την προσφορά του στην ανθρωπότητα,όμοιο μ΄ αυτά που έχουν κατά καιρούς παραλάβει ο Νέλσον Μαντέλα,ο Κόφι Ανάν και ο Δαλάϊ Λάμα! Ποιος είναι ο κύριος θα πείτε;

Αντισυνταγματάρχης Στάνισλαβ Πετρόφ και το κατόρθωμά του; Έσωσε το κόσμο από πυρηνικό πόλεμο το 1983!!!

Ήταν 26 Σεπτεμβρίου 1983.Ο Πετρόφ είχε υπηρεσία σε κρίσιμη θέση που είχε να κάνει με την αντιπυραυλική προστασία της Μόσχας.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα η σειρήνα άρχισε να ουρλιάζει και πέντε κόκκινα προειδοποιητικά στίγματα γέμισαν την οθόνη του υπολογιστή του ! Σύμφωνα μ΄ αυτά που έβλεπε οι ΗΠΑ είχαν ξεκινήσει επίθεση εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης!

Ο Ψυχρός Πόλεμος ήταν στη κορυφωσή του.Μόλις ένα μήνα πριν η ΕΣΣΔ είχε καταρρίψει το κορεατικό επιβατηγό αεροσκάφος και στις ΗΠΑ και ο Ρέϊγκαν χαρακτήριζε τη Σοβιετική Ένωση ως “Αυτοκρατορία του Κακού”.

Ο Πετρόφ είχε τις διαταγές του.Έπρεπε να ενημερώσει τους ανωτέρους του.

Το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης ήταν νέο, και ο Πετρόφ δεν το εμπιστευότανε. Επίσης εκτίμησε ότι ήταν απίθανο η Αμερική, η οποία είχε χιλιάδες πυρηνικές κεφαλές, θα επέλεγε να ξεκινήσει επίθεση μόλις με πέντε.

Με τον υπολογιστή να επιμένει στις προειδοποιήσεις του ότι ξεκινά ο Τρίτος Παγκόσμιος πόλεμος ο Πετρόφ κάλεσε τους ανωτέρους του και ανέφερε “λάθος συναγερμό”!

Αποκαλύφθηκε τελικά ότι ήταν πράγματι λάθος των δορυφόρων!

Αντί για ανταμοιβή έγινε έρεευνα κατά του Πετρόφ!

Ο στρατός ξεκίνησε μια εσωτερική έρευνα, και απαίτησε να μάθει γιατί δεν είχε κάνει πιο λεπτομερείς σημειώσεις. Τον αποστράτευσαν πρόωρα και αυτό του κόστισε αφού αργότερα έπαθε νευρικό κλονισμό!

Μέχρι τη πτώση της Σοβιετικής Ένωσης ,τ΄ όνομά του και φυσικά το περιστατικό δεν είχαν γίνει γνωστά.

Τι δήλωσε ο ίδιος; “Όταν μου τηλεφώνησαν και μου είπαν ότι θέλουν να με βραβεύσουν ως ήρωα,δεν το πίστευα.Έκανα απλά τη δουλειά μου”.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου