Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Οι Αμερικανοί φοβούνται «μετασεισμικές δονήσεις» στην οικονομία τους αν χρεοκοπήσει η Ελλάδα

Να επιστρατεύσυν την οικονομική λογική και να βάλουν στην άκρη τα πολιτικά κριτήρια καλούν οι Αμερικανοί τους Ευρωπαίους καθώς φοβούνται πως μία χρεοκοπία στην Ελλάδα θα συμπαρασύρει όλες τις χώρες.


Την ώρα, που Γερμανοί, Ολλανδοί και άλλοι Βορειοευρωπαίοι τραβούν συνεχώς το σκοινί και ασκούν διαρκείς και έντονες πιέσεις προς τη χώρα μας, απειλώντας τη στην ουσία με χρεοκοπία, στελέχη μεγάλων επενδυτικών οίκων, που βρίσκονταν σε καίριες κυβερνητικές θέσεις όταν πτώχευσε η Lehman Brothers το 2008, στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα προς τους ηγέτες της ευρωζώνης να σκέφτονται κυρίως με την οικονομική λογική.

Με λίγα λόγια τους συστήνουν, να είναι πολύ προσεκτικοί όταν επιλέγουν να είναι σκληροί προς την Ελλάδα και να αποφεύγουν να ενθαρρύνουν μια χρεοκοπία αν πρώτα δεν έχουν λάβει τα μέτρα τους, ώστε να είναι βέβαιο πως οι ξένες οικονομίες και τράπεζες είναι προστατευμένες από τις «μετασεισμικές δονήσεις».

«Μπορεί πολιτικά να είναι πολύ ικανοποιητικό να είσαι σκληρός, αλλά αν μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία οδηγήσει σε μετάδοση της κρίσης σε όλη την Ευρωζώνη, αυτό θα είναι καταστροφικό για όλη την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία», δηλώνει ο Neel Kashkari, σύμβουλος το φθινόπωρο του 2008 του τότε υπουργού οικονομικών, Henry Paulson, και επικεφαλής σήμερα του τμήματος παγκοσμίων αγορών της Pimco (που αποτελεί το μεγαλύτερο διαχειριστή ομολόγων σε όλο τον κόσμο).

Με άλλα λόγια, προειδοποιεί τους εταίρους μας να μην πιέζουν την Ελλάδα πάρα πολύ, θέτοντας διαρκώς όρους για την παροχή βοήθειας.

«Πρόκειται για παρακινδυνευμένη πολιτική εκ μέρους των Ευρωπαίων ηγετών», δηλώνει ο Phillip Swagel, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του αμερικανικού υπουργείου οικονομικών και καθηγητής σήμερα στο πανεπιστήμιο του Maryland.

«Η καλύτερη προσέγγιση είναι να προετοιμαστούν για μια μελλοντική αποτυχία, ώστε να είναι πιο αξιόπιστη η απειλή τους για να αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει και πιθανώς να εγκαταλείψει την ευρωζώνη».

«Η υπόθεση για να προχωρήσει το δεύτερο πακέτο είναι ότι η εναλλακτική είναι χειρότερη», δηλώνει στο Bloomberg o Nicola Mai, οικονομολόγος της JPMorgan Chase. «Αλλά στο σημείο, που κάποιοι διαμορφωτές της πολιτικής νομίζουν ότι έχουν διαχωρίσει τις επιπτώσεις μιας χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ, τότε στο μυαλό τους το ενδεχόμενο να προχωρήσουν αποδυναμώνεται», προσθέτει.


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου