Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Τα «γεράκια» θέλουν πόλεμο, τα σενάρια επίθεσης στο Ιράν «φουντώνουν»


Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος για το: newpost.gr


Όλο και πιο σκληρό γίνεται το «παιχνίδι» γύρω από το Ιράν, με την περίφημη κόντρα του με τη Δύση για το πυρηνικό του πρόγραμμα και κυρίως με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, να κάνει τα τύμπανα πολέμου να ηχούν όλο και δυνατότερα.

Ένας συγκεκαλυμμένος πόλεμος σε επίπεδο μυστικών υπηρεσιών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ τα συντηρητικά «γεράκια» του πολέμου στις ΗΠΑ πιέζουν την κυβέρνηση τουΟμπάμα να πατήσει τη σκανδάλη, σε μια σκακιέρα, που όλες οι κινήσεις είναι πιθανές.

Δεν υπάρχει εφημερίδα ή εκπομπή στις ΗΠΑ που να μην κάνει αναφορά στη συζήτηση περί πολέμου με το Ιράν. Η κυβέρνηση Ομπάμα, έπειτα από τις επώδυνες εκστρατείες σε Ιράκ και Αφγανιστάν, φαίνεται να μην θέλει αυτή τη στιγμή να προκαλέσει ή να εμπλακεί σε έναν πόλεμο. Οι ψύχραιμοι αναλυτές πάντως, θεωρούν ενδεχόμενη επίθεση κατά του Ιράν απλά… παράλογη.

Από την άλλη πλευρά οι υποστηρικτές ενδεχόμενης επίθεσης -με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα τους νυν και πρώην υποψηφίους των Ρεπουμπλικάνων, όπως ο Ρικ Σαντόρουμ και ο Τζον Μακέιν- εντείνουν τις πιέσεις τους προς την αμερικανική κυβέρνηση. Είναι αξιοσημείωτο πάντως το γεγονός, όπως γράφει το Daily Beast, ότι τα «γεράκια» του πολέμου ενώ υπερτονίζουν την «ιρανική απειλή» δεν αναφέρουν τίποτα για τις δυσκολίες ενδεχόμενης επίθεσης στην ασιατική χώρα.

Ο Ρόμπερτ Γκρένιερ, πρώην αξιωματούχος της CIA, ανέφερε στο Al Jazeera ότι «κανείς δεν πιστεύει ότι οι ΗΠΑ θα χτυπήσουν το Ιράν πρώτες. Οι παρατηρητές περιμένουν πρώτα να δουν τις κινήσεις και της ισραηλινής πλευράς».

Την ίδια ώρα μαίνεται πόλεμος σε διπλό ταμπλό. Ο πρώτος είναι συγκεκαλυμμένος, σε επίπεδο μυστικών υπηρεσιών (όπως Μοσάντ), που έχει αρχίσει από το 2007, με τις δολοφονίες ιρανών πυρηνικών επιστημόνων να είναι ενδεικτικές. Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι υπάρχει ισραηλινός δάκτυλος πίσω από τις δολοφονίες, σημειώνει ο Γκρένιερ, λέγοντας ότι «μόνο κάποιος αφελής δεν θα έβλεπε το Ιράν πίσω από τις επιθέσεις κατά Ισραηλινών σε Ινδία και Γεωργία».

Ο άλλος πόλεμος που βρίσκεται σε ισχύ είναι αυτός του ενεργειακού τομέα. Η Δύση έχει προαναγγείλει εμπάργκο εισαγωγών από το καλοκαίρι, ενώ η Τεχεράνη επιχειρεί να «τιμωρήσει» πρώτη την Ευρώπη κόβοντας τις εξαγωγές.

Ο πρώην αξιωματούχος της CIA πάντως, υποστηρίζει ότι σε κάθε περίπτωση, κάθε είδος συμβατικού πολέμου ανάμεσα σε Ισραήλ, ΗΠΑ, Ιράν και άλλες δυνάμεις της περιοχές δεν θα διαρκούσε πολύ. Αιτία θα ήταν το γεγονός ότι μοναδικός στόχος θα ήταν οι πυρηνικές εγκαταστάσεις και όχι η κατάληψη της χώρας.

Ο κ. Γκρένιερ θα μας επιτρέψει να διατηρήσουμε επιφυλάξεις κρίνοντας από το πολύ πρόσφατο παρελθόν. Τα «γεράκια» του πολέμου πάντως δεν ικανοποιούνται με επιχειρήσεις, αλλά με εκστρατείες.

Απόδειξη; Το σχέδιο-σοκ του αμερικανικού Πενταγώνου προς τον πρώην πρόεδρο Τζορτζ Μπους, που δημοσιοποιήθηκε από την Wall Street Journal πριν από μερικές ημέρες και το οποίο προέβλεπε συνεχή, μέγιστης κλίμακας βομβαρδισμό πυρηνικών και επιστημονικών εγκαταστάσεων, μεταξύ άλλων, όπως και χιλιάδες θύματα…



1 σχόλιο:

  1. Η ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ ΤΟΥ ΑΙΤΩΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ

    ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΡΜΑΓΔΩΝΑ!!



    α. "Θα σας ρίξουν παρά πολύ· θα σας ζητήσουν να τον πάρουν πίσω, αλλά ΔΕΝ θα μπορέσουν"! (σ.σ. παράς είναι το χρήμα)

    β. "Θα σας επιβάλουν μεγάλο και δυσβάστακτο φόρο, αλλά ΔΕΝ θα προφθάσουν"!

    Και αναφέρει επίσης σχετικά:

    γ. "Θα βάλουν φόρο στις κότες και στα παράθυρα"!

    δ. "Θα ζητήσουν να σας πάρουν και στρατιώτες. ΔΕΝ θα προφθάσουν όμως"!

    Η ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ Δ ΑΝΕΦΕΡΕΤΑΙ ΕΜΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΑΡΜΑΓΕΔΩΝΑ!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή