Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Υπόθεση Heartland Institute: Νέο σκάνδαλο στη «μάχη» για την κλιματική αλλαγή

Ένα νέο σκάνδαλο στο πλαίσιο της «μάχης» για την κλιματική αλλαγή έχει ξεσπάσει εδώ και δύο ημέρες στις ΗΠΑ. Έγγραφα που διέρρευσαν στο διαδίκτυο δείχνουν τις «υπόγειες» μεθόδους του Heartland Institute, δεξαμενής σκέψης που αμφισβητεί τη κλιματική αλλαγή, ώστε να πείσει πως οι ανησυχίες για την υπερθέρμανση του πλανήτη είναι αβάσιμες.


Ειδικότερα, το DeSmogBlog δημοσίευσε έγγραφα από τα οποία προκύπτει πως το Heartland Institute στα σχέδιά του προβλέπει δαπάνες ύψους 100.000 δολαρίων ώστε να διαδοθεί σε σχολεία και να πεισθούν οι καθηγητές ότι «το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής είναι αμφιλεγόμενο και αβέβαιο – δύο βασικά σημεία, τα οποία είναι αποτελεσματικά στο να αποθαρρύνουν τους καθηγητές να διδάσκουν την επιστήμη».

Στα έγγραφα περιλαμβάνεται ο προϋπολογισμός του Heartland Institute για το 2012 καθώς και ένα σχέδιο χρηματοδότησής του, στο οποίο εκτιμάται πως το τρέχον έτος θα είναι ιδιαίτερα κερδοφόρο με τα έσοδα να αυξάνονται κατά 70% σε σχέση με το 2011. Παράλληλα, όπως προκύπτει από τα εν λόγω έγγραφα, η αποστολή του Heartland Institute παραμένει η αμφισβήτηση και η απαξίωση των επιστημονικών θεωριών για την κλιματική αλλαγή.

Το DeSmogBlog αναφέρει πως τα έγγραφα δόθηκαν από πρόσωπο στο εσωτερικό του Heartland Institute. Το Heartland Institute, όπως αναφέρει ο «Guardian», μέσω του εκπροσώπου του αναφέρει πως «τα έγγραφα κλάπηκαν από το Heartland Institute» και σημειώνει πως «τουλάχιστον το ένα είναι ψεύτικό και μερικά άλλα μπορεί να έχουν παραποιηθεί».

Όπως σημειώνει ο «Guardian», ουσιαστικά το Heartland Institute διαψεύδει μόλις το ένα από τα οκτώ έγγραφα που διέρρευσαν από το DeSmogBlog. Ωστόσο το δισέλιδο έγγραφο με τίτλο «Εμπιστευτικό Σημείωμα: Η στρατηγική της Heartland Institute», το οποίο αμφισβητείται, περιέχει πληροφορίες από τα υπόλοιπα έγγραφα.

Άλλωστε τις πληροφορίες που προκύπτουν από τα έγγραφα σχετικά με τον προϋπολογισμό του Heartland Institute εν μέρει να επιβεβαιώνει και ο Anthony Watts, γνωστός μετεωρολόγος και σκεπτικιστής της κλιματικής αλλαγής, ο οποίος αναφέρει πως έλαβε ένα ποσό για ένα project. Από τα έγγραφα επιβεβαιώνεται ουσιαστικά πως η Heartland Institute χρηματοδοτεί εμπειρογνώμονες και bloggers, για να προωθούν την εκστρατεία κατά της θεωρίας της κλιματικής αλλαγής.

Το Heartland Institute φαίνεται επίσης να έχει χρηματοδότες ισχυρά ονόματα της παγκόσμιας αγοράς, όπως η Koch Industries, ενώ φαίνονται και κάποιες χορηγίες από την Microsoft και την RJR Tobacco. Η Microsoft σε ανακοίνωσή της σημειώνει πως χορήγησε στο Heartland Institute λογισμικό στο πλαίσιο του παγκόσμιου προγράμματός της για χορήγηση λογισμικών σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς.
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση «το 2011 η Microsoft χορήγησε 844 εκατ. δολάρια για λογισμικό σε 44.000 μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς σε όλο τον κόσμο». «Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος το Heartland Institute ζήτησε λογισμικό και η Microsoft το χορήγησε, όπως ακριβώς έκανε και με χιλιάδες άλλους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς κάθε χρόνο», αναφέρεται.

Παράλληλα, η Microsoft επισημαίνει πως η θέση για την κλιματική αλλαγή παραμένει σταθερή. «Η Microsoft πιστεύει πως το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής παραμένει πολύ σημαντικό και απαιτεί την προσοχή όλων», τονίζει.

«Πρόκειται για μια σπάνια ευκαιρία να κοιτάξουμε πίσω από τα τείχη ενός από τους βασικότερους οργανισμούς αρνητών της κλιματικής αλλαγής», λέει ο διευθυντής του τμήματος έρευνας στην Greenpeace, Kert Davies. «Τα έγγραφα αυτά είναι κάτι περισσότερο από ένα 'λαβράκι'. Δείχνουν ότι γίνεται συντονισμένη προσπάθεια να εξαπλωθεί μια εναλλακτική άποψη για την κλιματική επιστήμη, προκειμένου να ασκηθεί επιρροή στην πολιτική» των Ηνωμένων Πολιτειών στο ζήτημα.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου