Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Επανέφεραν αναμνήσεις «κατ’ εντολή» σε ποντίκια

Δυο διαφορετικές επιστημονικές ομάδες κατάφεραν να επαναφέρουν τεχνητά μνήμες σε ποντίκια, ανοίγοντας μία νέα σελίδα στην κατανόηση του μηχανισμού της δημιουργίας αναμνήσεων.

Χρησιμοποιώντας τη γενετική, όπως αναφέρει το sciencemag.org, οι επιστήμονες κατάφεραν να ενεργοποιήσουν «κατ’ εντολή» συγκεκριμένες αναμνήσεις.

Προς αυτό το σκοπό, η ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Scripps, του San Diego, στη California, με επικεφαλής τον βιολόγο Mark Mayford, τροποποίησαν γενετικά ποντίκια, ώστε ενεργοποιούνται οι νευρώνες που σχετίζονται με τη μνήμη, όταν σε αυτά χορηγούνταν κλοζαπίνη, μία ουσία που χρησιμοποιείται για τη σχιζοφρένεια.

Στην πραγματικότητα κατάφεραν να δημιουργήσουν υποδοχείς στους νευρώνες για το φάρμακο και όταν αυτό χορηγούνταν στα ποντίκια, να επαναφέρεται μία ανάμνηση.
Ειδικότερα, οι ερευνητές τοποθέτησαν τα ποντίκια σε ένα κουτί, με συγκεκριμένο χρώμα
και οσμή, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο μία ανάμνηση. Στη συνέχεια οι επιστήμονες έβαλαν τα ποντίκια σε ένα διαφορετικό δεύτερο κουτί. Αρχικά τους χορήγησαν κλοπαζίνη και εν συνεχεία τους προκάλεσαν φόβο.

Αν οι ερευνητές είχαν κάνει λάθος εκτίμηση για την επιπτώσεις της κλοπαζίνης στις αναμνήσεις των ποντικιών, τότε αυτά θα έπρεπε να σχηματίσουν μία αρνητική ανάμνηση για το δεύτερο κουτί, όμως αυτό δεν συνέβη.

Τα ποντίκια δεν αισθάνθηκαν φοβισμένα όταν τοποθετήθηκαν και πάλι στο δεύτερο κουτί την επόμενη ημέρα. Το εύρημα αυτό, σημειώνει ο Mark Mayford, δείχνει πως όταν τα ποντίκια φοβήθηκαν είχαν στο μυαλό τους μία άλλη εικόνα για το περιβάλλον τους. Η ανάμνηση αφορούσε το πρώτο κουτί και επανήλθε με τη χορήγηση της κλοπαζίνης.

Σημειώνεται πως μία δεύτερη χορήγηση κλοπαζίνης ξεδιάλυνε το «μπλέξιμο» των αναμνήσεων. Τα ποντίκια ενώ βρισκόντουσαν στο δεύτερο κουτί δέχτηκαν και πάλι μία δόση κλοπαζίνης με αποτέλεσμα ξαφνικά να φοβηθούν και να αντιδράσουν.

Σύμφωνα με το sciencemag.org, ο Mark Mayford σημειώνει πως όταν χορηγήθηκε στα ποντίκια η πρώτη δόση δημιουργήθηκαν δύο αναμνήσεις για το δεύτερο κουτί, μία καλή και μία κακή, οι οποίες μπερδεύτηκαν, εμποδίζοντας τα ποντίκια να αποκτήσουν μία πραγματική εικόνα.

Με τη δεύτερη δόση αυτές οι αναμνήσεις διαχωρίστηκαν, βοηθώντας τα ποντίκια να αντιληφθούν την πραγματικότητα, αναφέρει ο Mark Mayford, η έρευνα του οποίου δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science.

Μία δεύτερη επιστημονική ομάδα, που δημοσίευσε τη μελέτη της στο περιοδικό Nature, κατάφερε επίσης να επαναφέρει τεχνητά αναμνήσεις σε ποντίκια, χρησιμοποιώντας ωστόσο διαφορετική μέθοδο. Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον μοριακό βιολόγο Susumu Tonegawa του Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Massachusetts, στο Cambridge, τροποποίησε γενετικά τα ποντίκια, προσθέτοντας ένα φωτοευαίσθητο υποδοχέα στον «ιππόκαμπο», μία δομή του εγκεφάλου που παίζει σημαντικό ρόλο στη μνήμη.

Τα ποντίκια πέρασαν από την ίδια διαδικασία με την πρώτη έρευνα. Τοποθετήθηκαν μέσα σε ένα κουτί και οι επιστήμονες με μία μέθοδο τους προκαλούσαν το φόβο. Στη συνέχεια οι επιστήμονες έβγαλαν τα ποντίκια από το κουτί και μετέδωσαν παλμούς φωτός,ενεργοποιώντας το μηχανισμό αναμνήσεων. Τα ποντίκια πάγωναν αμέσως. «Η δικής μας διαπίστωση δείχνει ότι η ενεργοποίηση αυτών των κυττάρων είναι αρκετή για να επαναφέρει την ανάμνηση στα ποντίκια», σημειώνει Susumu Tonegawa.




πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου