Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Νέο κρούσμα τρελών αγελάδων

To αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ότι εντόπισε ένα κρούσμα της νόσου των τρελών αγελάδων στην Καλιφόρνια (δυτικές ΗΠΑ) διαβεβαιώνοντας τους καταναλωτές για τα ασφαλή, υγιή βοοειδή των ΗΠΑ.

Το υπουργείο Γεωργίας «επιβεβαίωσε το τέταρτο κρούσμα στη χώρα της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών (ESB) σε μια γαλακτοφόρα αγελάδα στην κεντρική Καλιφόρνια», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, το ζώο δεν εκτρεφόταν για την παραγωγή κρέατος. «Ουδέποτε η αγελάδα παρουσίασε κίνδυνο για τη διατροφική αλυσίδα ή τη δημόσια υγεία», σημειώνεται. Το Υπουργείο υπογράμμισε ότι «η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών δεν μεταδίδεται από το γάλα», ενώ διαβεβαίωσε ότι «οι μηχανισμοί για την πρόληψη της νόσου έχουν τεθεί σε λειτουργία».

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι εξαγωγές αμερικανικού βόειου κρέατος ανέρχονται σε 353 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, με το Μεξικό, τον Καναδά, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία να είναι οι μεγαλύτερες αγορές για τις εξαγωγές αυτές.

Το υπουργείο Γεωργίας του Μεξικού ανακοίνωσε, πάντως, ότι δεν προτίθεται να διακόψει τις εισαγωγές βοοειδών από τις ΗΠΑ. Ανέφερε ότι θα διατηρήσει το ίδιο επίπεδο ελέγχων στις εισαγωγές κατά μήκος των συνόρων και ότι δεν υπήρξαν εισαγωγές βοείου κρέατος στο Μεξικό από εκεί όπου το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας εντόπισε το κρούσμα της νόσου.

Την ίδια ώρα στη Νότια Κορέα αξιωματούχοι του υπουργείου Γεωργίας εξετάζουν το ενδεχόμενο να τεθεί σε καραντίνα το εισαγόμενο αμερικανικό βοδινό κρέας, μια ενέργεια που ενδεχομένως οδηγήσει στη διακοπή των εισαγωγών.

Η χώρα δεν προτίθεται να επιβάλει απαγόρευση του αμερικανικού βόειου κρέατος, παρότι οι κορεάτες κρεατέμποροι στρέφονται προς την αναστολή των πωλήσεων, τόνισαν οι αξιωματούχοι.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου