Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Ολυμπιακοί 1972: Η Γερμανία αγνόησε προειδοποιήσεις για τρομοκρατική επίθεση


Γερμανοί αξιωματούχοι αγνόησαν ρητές προειδοποιήσεις για πιθανή τρομοκρατική επίθεση κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Μονάχου το 1972, σύμφωνα με έγγραφα που βρίσκονται στην κατοχή του γερμανικού SPIEGEL. Nέα στοιχεία που ήρθαν στο φως τώρα αποκαλύπτουν προσπάθειες αποσιώπησης της αποτυχίας τους να σταματήσουν τις βίαιες δολοφονίες των Ισραηλιτών αθλητών.


Το γεγονός ότι η πραγματική έκταση της σφαγής των Ισραηλινών αθλητών κατά τη διάρκεια των Αγώνων του Μονάχου το 1972 συγκαλύφθηκε και δεν αποτυπώθηκε στις πραγματικές της διαστάσεις μόνο μυστικό δεν ήταν. Τα νέα έγγραφα που έχει στη κατοχή του το SPIEGEL φανερώνουν ωστόσο πως υπήρχαν ισχυρές προειδοποιήσεις για μια επικείμενη επίθεση.

Τα έγγραφα αυτά, περιλαμβάνουν έρευνες πρώην αξιωματούχων, επιστολές της πρεσβείας καθώς διάφορα πρωτοκολλημένα έγγραφα και διοχετεύθηκαν στο περιοδικό μέσω της Καγκελαρίας.
Στην επίθεση της 5ης Σεπτεμβρίου του 1972 Παλαιστίνιοι τρομοκράτες σκότωσαν 11 μέλη της ολυμπιακής αντιπροσωπείας του Ισραήλ, μαζί με έναν Γερμανό αξιωματικό της αστυνομίας.


Πέντε από τους οκτώ τρομοκράτες από την τρομοκρατική Οργάνωση Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης που ονομάζεται «Μαύρος Σεπτέμβρης» σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια μιας κακότεχνης προσπάθειας διάσωσης από τη γερμανική αστυνομία στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Fürstenfeldbruck, όπου οι όμηροι κρατούνταν σε δύο ελικόπτερα.


Στις 7 Σεπτεμβρίου μία μόλις μέρα μετά το μνημόσυνο για τα θύματα που έλαβε χώρα στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου στέλεχος του Υπουργείου Εξωτερικών επισήμανε σε ειδική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου πως «αμοιβαίες ποινικοποιήσεις πρέπει να αποφευχθούν» ενώ τόνισε επίσης «όχι αυτοκριτική».

Όπως φαίνεται στην πραγματικότητα οι  υπάλληλοι γνώριζαν ότι τα μέλη του «Μαύρου Σεπτέμβρη» ήταν τόσο πλημμελώς προετοιμασμένα που είχαν πρόβλημα μέχρι και στο να βρουν δωμάτια σε ξενοδοχείο στο Μόναχο πριν την επίθεση τους.

Την ημέρα της επίθεσης, ήταν ακόμη γνωστό πως οι Παλαιστίνιοι είχαν περάσει τα διαμερίσματα των Ισραηλινών στο Ολυμπιακό Χωριό, στα οποία αντ’ αυτών έμεναν οι αθλητές από το Χονγκ Κονγκ.
Ωστόσο καμία από αυτές τις λεπτομέρειες δεν αποκαλύφθηκε στο κοινό.


Οι υπηρεσίες ασφαλείας δεν κατέγραψαν καν τις προειδοποιήσεις που εμφανίστηκαν στον Τύπο, μέχρι και 3 μέρες πριν το συμβάν, στις 2 του Σεπτέμβρη οπότε η ιταλική Gente έγραψε πως οι τρομοκράτες του «Μαύρου Σεπτέμβρη» σχεδίαζαν μια «συγκλονιστική πράξη κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων».

Σύμφωνα με τα έγγραφα αρμόδιος υπάλληλος φαίνεται να προσπάθησε να διαγράψει οποιαδήποτε στοιχεία της αποτυχίας των αρχών να εμποδίσουν την επίθεση ενώ όταν τα σχετικά τεκμήρια ζητήθηκαν από τη βαυαρική υπηρεσία πληροφοριών  οι αξιωματούχοι της αστυνομίας ανέφεραν πως «δεν ήταν διαθέσιμα».



πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου