Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Κυβερνητική έρευνα: Το τσουνάμι του 2011 μειώνει το προσδόκιμο ζωής των Ιαπώνων


Το τσουνάμι του 2011 μειώνει το προσδόκιμο ζωής των Ιαπώνων, σύμφωνα με κυβερνητική έρευνα. Το προσδόκιμο ζωής των γυναικών μειώθηκε κατά 0,4 χρόνια, ενώ την ίδια ώρα των ανδρών μειώθηκε κατά 0,11 σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Σημειώνεται ότι Ιάπωνες θεωρούνται από τους μακροβιότερους λαούς στον κόσμο, εν μέρει χάρη στο δραστήριο τρόπο ζωής, την υγιεινή, παραδοσιακή διατροφή τους, την οικουμενική πρόσβαση στο σύστημα υγείας και στις συνθήκες διαβίωσης μετά τη συνταξιοδότηση. Οι γυναίκες βρίσκονταν στην κορυφή της παγκόσμιας λίστας των μακροβιότερων, όμως με τα νέα δεδομένα έχασαν την πρωτιά, παραχωρώντας τον στο γυναικείο πληθυσμό του Χονγκ Κονγκ.


Όπως κοινοποίησε το ιαπωνικό υπουργείο Υγείας, Εργασίας και Πρόνοιας, το προσδόκιμο ζωής διαμορφώνεται πλέον στα 79,44 χρόνια για τους άνδρες (μείωση 0,11 σε σχέση με το προηγούμενο έτος) και στα 85,90 χρόνια για τις γυναίκες. Ο μέσος όρος ζωής στην Ιαπωνία καταγράφει πτώση για δεύτερη συνεχή χρονιά, με την περυσινή μείωση να αποδίδεται κυρίως στις υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες.

Κύριο χαρακτηριστικό της απώλειας ζωής στη διπλή καταστροφή του Μαρτίου 2011 ήταν ο μεγάλος αριθμός των ηλικιωμένων θυμάτων. Στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι το 56% αυτών που έχασαν τη ζωή τους ήταν πάνω από 65 ετών, ενώ σχεδόν τα τρία τέταρτα των αγνοουμένων είναι πάνω από 60 ετών.

Εννιά στα δέκα θύματα πνίγηκαν ή υπέκυψαν σε τραύματα που τους προκάλεσε το τσουνάμι, ενώ λίγοι ήταν αυτοί που σκοτώθηκαν στο σεισμό, το μεγαλύτερο που έχει πλήξει την Ιαπωνία και έναν από τους ισχυρότερους που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως. Σε μικρές πόλεις και αλιευτικές κοινότητες, οι περισσότεροι κάτοικοι των οποίων είναι ηλικιωμένοι, δεν κατάφεραν να διαφύγουν εγκαίρως και όσοι εγκλωβίστηκαν στα σπίτια τους ήταν δύσκολο να διασωθούν.

Τονίζεται ότι για τη μείωση του προσδόκιμου ζωής, ειδικά στις γυναίκες, δεν ευθύνεται μόνο ο σεισμός και το τσουνάμι, αλλά και ο μεγάλος αριθμός αυτοκτονιών. Πέρυσι, για 14η συνεχόμενη χρονιά, περισσότεροι από 30.000 Ιάπωνες, έβαλαν τέλος στη ζωή τους. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ισχνή μείωσή τους στο σύνολο του πληθυσμού, όμως η τάση είναι ανοδική για τις γυναίκες.



πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου