Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Βρετανικό ντοκιμαντέρ για τη διαφθορά των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων


Βρετανικό ντοκιμαντέρ αναφέρεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην αρχαία Ελλάδα και παρουσιάζει τους αρχαίους Έλληνες διεφθαρμένους να "λαδώνουν" για να βγουν πρώτοι!

 
Μετά το "Go Greek For A Week", το βρετανικό Channel 4 βρίσκει μία ακόμα ευκαιρία να χτυπήσει τη χώρα, προσβάλλοντας με το ντοκιμαντέρ "The Ancient Greek Olympics" την αρχαία Ελλάδα και το Ολυμπιακό ιδεώδες.


Σύμφωνα με την επίσημη περιγραφή του προγράμματος, ο σκηνοθέτης Άντονι Τόμας ταξίδεψε στα πέρατα του ελληνιστικού κόσμου, από την Σικελία μέχρι την Σπάρτη, ψάχνοντας να βρει τις αληθινές κοινωνικές συνθήκες μιας διοργάνωσης που σταματούσε τους πολέμους αλλά δεν επέτρεπε την συμμετοχή των γυναικών, ούτε καν ως θεατές στην εξέδρα.


Στην πραγματικότητα προβάλλουν, όπως αναφέρουν, τις "πικάντικες" ιστορίες των Ολυμπιακών αγώνων της αρχαιότητας. Όλες εκείνες τις ιστορίες που δεν έχουν καμία σχέση με τον Ολυμπισμό και το Ολυμπιακό ιδεώδες που δίδαξαν στον πλανήτη οι αρχαίοι Έλληνες.


Εννοείται πως δεν θα μπορούσαν να μην σχολιάσουν πως οι αθλητές ήταν εντελώς γυμνοί, ενώ σημειώνεται πως οι αρχαίοι Αγώνες δεν διαφέρουν και πολύ από τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, με το "μενού" να περιλαμβάνει δωροδοκίες, απάτες και περιπτώσεις διαφθοράς.


Παρουσιάζεται, σύμφωνα με την Daily Mail, η ιστορία του πυγμάχου Κλεομήδη από την Αστυπάλαια που σκότωσε τον αντίπαλό του με μια γροθιά, αποκλείστηκε από τους Αγώνες, επέστρεψε στην Αστυπάλαια ντροπιασμένος και σκότωσε 60 μαθητές ρίχνοντας τον κεντρικό στύλο του σχολείου τους κάτω.


Οι ιστορίες διαφθοράς έχουν φυσικά την τιμητική τους στο προσβλητικό ντοκιμαντέρ, που αλιεύει πληροφορίες από το έργο του Παυσανία "Οδηγός για την Ελλάδα" του 2ου π.Χ. αιώνα.


Γίνεται συγκεκριμένα αναφορά στον Κάλιππο από την Αθήνα που πιάστηκε το 332 π.χ. να δωροδοκεί τους αντιπάλους του, τον πατέρα ενός νεαρού παλαιστή να δωροδοκεί τον πατέρα του αντιπάλου του γιου του το 12 π.X. αλλά και το χρυσό μετάλλιο που δόθηκε στον Νέρωνα παρά το γεγονός ότι τερμάτισε τελευταίος στην αρματοδρομία.


Με τα κρούσματα ντόπινγκ να είναι συνεχή στους σημερινούς αγώνες, επισημαίνεται ότι τότε οι αθλητές δεν χρειαζόταν να κάνουν χρήση αναβολικών. "Εκείνοι που δεν ήταν αρκετά καλοί, συχνά στρέφονταν στη δωροδοκία", τονίζεται.


Σε ό,τι αφορά την Ολυμπιακή λαμπαδηδρομία επισημαίνεται ότι αποτέλεσε εφεύρεση των Ναζί για τους Ολυμπιακούς του 1936 στο Βερολίνο και ότι οι συνθήκες υγιεινής στην αρχαία Ολυμπία ήταν τρισάθλιες μέχρι που έφτιαξε εκεί υδραγωγείο και συντριβάνι ένας Ρωμαίος δωρητής τον 2ο αιώνα μ.X.


Σε μία προσπάθεια επίσης να αποτραπούν παράπονα για την κίνηση στους δρόμους κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο, ο Βρετανός σκηνοθέτης επισημαίνει ότι στην αρχαιότητα παρουσιαζόταν ακόμα μεγαλύτερο κυκλοφοριακό πρόβλημα στον δρόμο για την αρχαία Ολυμπία.
 



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου