Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Koυρδιστάν: O εφιάλτης της Άγκυρας


Η κυβέρνηση Ερντογάν,  βιάζεται για να σταθεροποιήσει την κατάσταση στη Συρία, καθώς διαπιστώνει πως ο Άσαντ μόλις απέσυρε τις δυνάμεις του από τις βόρειες περιοχές της χώρας, εκεί εγκαταστάθηκαν Κούρδοι αντάρτες του PKK και το παρακλάδι τους στη Συρία PYD. Εκατοντάδες Κούρδοι αντάρτες, Ηδη περιπολούν στους δρόμους στα σύνορα με τη Συρία.

Είναι η πρώτη φορά που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε για ζήτημα «Βόρειας Συρίας». Η Άγκυρα φοβάται τη δημιουργία Κουρδικής αυτόνομης περιοχής νότια των συνόρων της και σε συνδυασμό με την αυτόνομη περιοχή των Κούρδων στο Βόρειο Ιράκ , εκφράζει φόβους για τη δημιουργία του Κουρδιστάν. Στην τουρκική πρωτεύουσα πραγματοποιούνται καθημερινές συσκέψεις για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως ο Ερντογάν, αυτή την εβδομάδα συναντήθηκε 4 φορές με τον διοικητή των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (MIT) Χακάν Φιντάν.


Ο Αχμέτ Νταβούτογλο,υ τις επόμενες ημέρες θα επισκεφθεί το Βόρειο Ιράκ και θα ζητήσει από τον πρόεδρο της περιοχής Μασούτ Μπαρζανί να «κόψει κάθε επαφή» με τους Κούρδους της Βόρειας Συρίας. Η Τουρκία κατηγορεί του Κούρδους του Βορείου Ιράκ πως στηρίζουν το PKK και στη Βόρεια Συρία.


« Ξεχάστε το Κουρδιστάν» είναι ο τίτλος της τουρκικής εφημερίδας Hürriyet η οποία αναφέρεται στο σχέδιο της Άγκυρας για την αποτροπή ίδρυσης Κουρδικού κράτους στα νότια σύνορα της.


Ηδη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, άρχισε να εκφράζει απόψεις για «φυσικό δικαίωμα της Τουρκίας για επέμβαση στην περιοχή της Βόρειας Συρίας « σε περίπτωση που απειληθεί» . Ο Ερντογάν δήλωσε πως η χώρα του «δεν θα επιτρέψει κανενός είδους αλληλεγγύη μεταξύ «τρομοκρατικών ομάδων» στη Συρία κατά της Τουρκίας»



οnalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου