Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

«Ύποπτος» όποιος δεν είναι στο Facebook, λένε εργοδότες και ψυχολόγοι



Το Facebook έχει γίνει μια τόσο μεγάλη δύναμη στη σύγχρονη κοινωνία που όλο και περισσότεροι εργοδότες, και μάλιστα ορισμένοι ψυχολόγοι, πιστεύουν ότι οι άνθρωποι που δεν είναι σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης είναι «ύποπτοι».

Το γερμανικό περιοδικό Der Taggspiegel προχώρησε τόσο πολύ ώστε να επισημάνει ότι ο υπεύθυνος της σφαγής σε κινηματογράφο του Κολοράντο, Τζέιμς Χολμς και ο Νορβηγός μαζικός δολοφόνος Άντερς Μπρέιβικ έχουν κοινό το ότι δεν είχαν προφίλ στο Facebook!

Σε ένα πιο απτό επίπεδο, το Forbes.com αναφέρει ότι οι υπηρεσίες που προσφέρουν δουλειά σε άνεργους, γίνονται όλο και πιο επιφυλακτικές για τους νέους υποψηφίους που ζητούν εργασία, οι οποίοι δεν χρησιμοποιούν facebook.


Η κοινή ανησυχία των αφεντικών είναι ότι η έλλειψη λογαριασμού στο Facebook θα μπορούσε να σημάνει ότι ο λογαριασμός του αιτούντος εργασία θα μπορούσε να είναι τόσο γεμάτος από κόκκινες σημαίες, ώστε τελικά να διαγραφεί.

Ο δημοσιογράφος της ιστοσελίδας νέων τεχνολογίας Slate.com Farhad Manjoo έγραψε σε μια στήλη συμβουλών ότι οι νέοι δεν πρέπει να κλείνουν ραντεβού με κάποιον που δεν είναι στο Facebook.

«Εάν είστε μιας ορισμένης ηλικίας και συναντήσετε κάποιον που είναι έτοιμος να πάει στο κρεβάτι μαζί σας, και το εν λόγω πρόσωπο δεν έχει σελίδα στο Facebook, μπορεί να σας δώσει ένα ψεύτικο όνομα. Θα μπορούσε να είναι κάποιο είδος κόκκινη σημαία», λέει.

Το Manjoo επισημαίνει ότι τις αποφάσεις αυτές δεν ισχύουν για τα ηλικιωμένα άτομα που ήταν στην παραγωγική ηλικία πριν τα social media γίνουν ευρέως διαδεδομένα.


Η ιστοσελίδα Slashdot συνόψισε την ιστορία του Der Taggspiegel για την κοινωνική δικτύωση ως εξής: «δεν έχετε λογαριασμό στο Facebook; Θα μπορούσε να είναι το πρώτο σημάδι ότι είστε ένας μαζικός δολοφόνος».


Στην φωτογραφία: Ο «μοναχικός» Τζέιμς Χολμς, ο δολοφόνος – «τζόκερ» του κινηματογράφου στο Κολοράντο, δεν φαίνεται να είχε φίλους και δεν είχε σελίδα στο Facebook.


Επισημαίνει ότι ο Χολμς, ο οποίος κατηγορείται για τη δολοφονία 12 ατόμων και ενός αγέννητου παιδιού και τον τραυματισμό άλλων 58 σε ένα κινηματογράφο στην Aurora του Κολοράντο, και ο Breivik, που δολοφόνησε 77 άτομα με παγιδευμένο αυτοκίνητο και μαζικούς πυροβολισμούς, δεν χρησιμοποιούσαν το Facebook και είχαν αφήσει ελάχιστα διαδικτυακά ίχνη.


Ο Breivik χρησιμοποιούσε το MySpace και ο Holmes ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, στην ιστοσελίδα «γνωριμιών» 'Adult Friend Finder'.

Ο ψυχολόγος Christopher Moeller δήλωσε στο περιοδικό ότι η χρήση του Facebook έχει γίνει ένα σημάδι ύπαρξης ενός υγιούς κοινωνικού δικτύου.

Οι ψυχολόγοι έχουν επισημάνει ότι ο Χολμς, μαζί με αρκετούς μαζικούς δολοφόνους, δεν διέθεταν κανένα πραγματικό φίλο.

Και οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι: Είναι «ύποπτο» αν δεν είναι κάποιος στο Facebook, που έχει γίνει τόσο φυσιολογικό στους νεαρούς ενήλικες, και είναι ένα σημάδι ότι είναι ανώμαλος και δυσλειτουργικός, ή ακόμη και επικίνδυνος.



ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου