Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Σε τροχιά για 3η φορά το Χ-37Β - Στόχος το Ιράν;


Η αμερικανική Αεροπορία επιβεβαίωσε ότι θα στείλει στο διάστημα για τρίτη φορά το μυστηριώδες μη επανδρωμένο αεροδιαστημοπλάνο Χ-37Β, αλλά το τι ακριβώς αποστολή θα εκτελέσει είναι άγνωστο.

Οι λεπτομέρειες για τη φύση και τους σκοπούς της τρίτης αυτής αποστολής του Χ-37Β παραμένουν άγνωστες και το μόνο γνωστό είναι πως η εκτόξευση του οχήματος θα πραγματοποιηθεί κάπου μέσα στον Οκτώβριο από το ακρωτήριο Canaveral με τη βοήθεια ενός πυραυλικού φορέα; Atlas 3.

Επίσης παραμένει άγνωστο για πόσες ημέρες το Χ-37Β θα παραμείνει σε τροχιά πάντως η τελευταία του αποστολή διήρκησε 469 ημέρες. Η αμερικανική Αεροπορία έχει στη διάθεσή της τουλάχιστον 2 Χ-37Β.

Οι περισσότερες εκτιμήσεις των αναλυτών για το Χ-37Β συγκλίνουν στο ότι το αεροδιαστημοπλάνο εκτελεί κατασκοπευτικές αποστολές έχοντας όργανα που του επιτρέπουν να παρακολουθεί  περιοχές ειδικού ενδιαφέροντος ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες όπως νεφώσεις που εμποδίζουν τους κλασικούς δορυφόρους επισκόπησης εδάφους.

«Το Χ-37Β μπορεί να δει τη νύχτα και μέσα από άσχημο καιρό το οποίο σημαίνει ότι μπορεί να επικεντρωθεί σε χώρες «ειδικού ενδιαφέροντος» εξάγοντας δεδομένα πολύ υψηλής ανάλυσης, όπως ένα Google Earth με αναβολικά όμως ψυχρού πολέμου» αναφέρεται σε ρεπορτάζ του NBC για το Χ-37.

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Αμύνης το επαναχρησιμοποιούμενο διαστημικό τροχιακό όχημα έχει σταλεί αρκετές φορές σε τροχιά, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ικανότητα του Πενταγώνου να στέλνει στο διάστημα στρατιωτικό και άλλο εξοπλισμό.

Πάντως σύμφωνα με αρκετούς ειδικούς το Χ-37Β ήδη έχει «σαρώσει» το Ιράν τουλάχιστον στη δεύτερη αποστολή του ενώ και κατά τη διάρκεια της επικείμενης τρίτης τροχιακής του πτήσης θα εκτελέσει επαλήθευση των δεδομένων που έχουν ήδη εξαχθεί με διασταύρωση των υπαρχόντων σε περίπτωση αλλαγής θέσεων που μπορεί να έχουν πραγματοποιήσει οι Ιρανοί στις στρατηγικές τους εγκαταστάσεις. 




Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου