Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Κόκκινη γραμμή για τα πυρηνικά του Ιράν, πριν είναι αργά, ζητά ο Νετανιάχου


Το Ιράν κινείται με γρήγορους ρυθμούς προς την απόκτηση της πρώτης πυρηνικής του βόμβας, προειδοποίησε από του βήματος του ΟΗΕ ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου, ζητώντας να χαραχτεί επειγόντως μία «κόκκινη γραμμή» πριν είναι πολύ αργά.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εκτίμησε ότι είναι «αργά, πολύ αργά» για να σταματήσει η ιρανική πυρηνική απειλή: ως το επόμενο καλοκαίρι η Τεχεράνη θα έχει υλικό για μία βόμβα. «Το Ιράν είναι στο 70%, στο δεύτερο στάδιο [...] και ως το επόμενο καλοκαίρι, με τους σημερινούς ρυθμούς [...] θα έχει περάσει στο τελικό στάδιο», υπογράμμισε.

«Αυτήν την ύστατη στιγμή, υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να αποτραπεί ειρηνικά το Ιράν από το να αποκτήσει ατομική βόμβα και αυτός είναι να χαραχτεί μία καθαρή κόκκινη γραμμή στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν» και σημείωσε «οι κόκκινες γραμμές δεν οδηγούν σε πόλεμο· οι κόκκινες γραμμές αποτρέπουν τον πόλεμο».

Τα λόγια του στήριξε παρουσιάζοντας ένα διάγραμμα που δείχνει τη σημαντική πρόοδο του Ιράν αφού η βόμβα του διαγράμματος (και του Ιράν) είναι έτοιμη να εκραγεί καθώς το πρόγραμμα θα έχει περάσει ένα σημείο χωρίς επιστροφή.

Όπως επιχειρηματολόγησε, αν βρεθεί το Ιράν αντιμέτωπο με μία κόκκινη γραμμή θα υπαναχωρήσει και θα δώσει περισσότερο χρόνο για τη διπλωματία και για κυρώσεις.

Τίποτα δεν θα ήταν πιο επικίνδυνο για τον κόσμο από ένα πυρηνικό Ιράν κατέληξε προειδοποιώντας ο Νετανιάχου, φέρνοντας με τον τρόπο αυτό (και) στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ίσως το βασικότερο ζήτημα εξωτερικής πολιτικής που αντιμετωπίζει η χώρα του η οποία επισημαίνει σε όλους τους τόνους ότι μπορεί να απαντήσει –έστω και μονομερώς– αν χρειαστεί σε αυτήν την υπαρξική απειλή.

Η επισήμανση έρχεται εν μέσω των τριβών με την Ουάσινγκτον που φέρεται να ζητά να μην υπάρξουν επιθετικές ενέργειες από το Ισραήλ –τουλάχιστον πριν από τις εκλογές της 6ης Νοεμβρίου– παρά την σαφή πρόθεση που έχει εκφράσει για αυτό το Ισραήλ.

Χαρακτηριστικό των τεταμένων σχέσεων ΗΠΑ-Ισραήλ είναι ότι ο Νετανιάχου δεν κατάφερε να εξασφαλίσει μία συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα αλλά ενδέχεται να μιλήσουν μόνο τηλεφωνικά την Παρασκευή. Ο Ομπάμα έμεινε μόνο 24 ώρες στη Νέα Υόρκη πριν επιστρέψει στην προεκλογική εκστρατεία και τα καθήκοντα του.

Τυπικά το Ισραήλ ούτε δεν έχει αποκλείσει μία ειρηνική, διπλωματική λύση (αυτό υποστηρίζουν οι ΗΠΑ) όπως έδειξε και η ομιλία του Νετανιάχου, αλλά αισθάνεται όλο και περισσότερο πιεσμένο χρονικά.

Το Ισραήλ είχε επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι το Ιράν είναι πολύ κοντά στο στόχο του να αποκτήσει πυρηνική βόμβα, για την ακρίβεια αρκετό σχάσιμο υλικό (ουράνιο υψηλού εμπλουτισμού) για την κατασκευή πυρηνικού όπλου.

Είχε δε αποσαφηνίσει ότι δεν βγάζει από το τραπέζι την επιλογή του μονομερούς στρατιωτικού χτυπήματος για να σταματήσει το Ιράν.

Από την πλευρά της η Τεχεράνη λέει ότι το πρόγραμμα που έχει μόνο ειρηνικούς σκοπούς αλλά ταυτόχρονα αρνείται να δώσει πλήρη πρόσβαση στην IAEA σε όλες τις εγκαταστάσεις του ζητηθεί.

Είναι όμως και στόχος σειρά έμμεσων επιθέσεων που θεωρείται ότι έχουν καθυστερήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα: σημαίνοντες επιστήμονες έχουν δολοφονηθεί και βασικές εγκαταστάσεις έχουν γίνει στόχος μίας εξαιρετικά καλοσχεδιασμένης κυβερνοεπίθεσης μέσω του σκουληκιού Stuxnet. Η σχέση του Ισραήλ με τα δύο παράλληλα περιστατικά πιθανολογείται ισχυρά αλλά δεν έχει αποδειχτεί.






Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου