Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Εφιάλτης για τη Μαδρίτη οι αποσχιστικές τάσεις της Καταλονίας


Βόμβα στα ευρωπαϊκά θεμέλια κινδυνεύει να αποδειχθεί όμως η Ισπανία, που για πρώτη φορά μετά το θάνατο του Φράνκο και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας (1975) αντιμετωπίζει ζήτημα εδαφικής συνοχής! Η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Φελίπε Γκονζάλες χειρίστηκε με μαεστρία το πρόβλημα των Βάσκων το 1982, παρέχοντας ευρεία αυτονομία στις 17 περιφέρειες, κάποιες από τις οποίες με ιστορικές και εθνολογικές ιδιαιτερότητες.

Τώρα η Καταλονία -που βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, όπως η Ανδαλουσία και άλλες επαρχίες- αρνείται να συμμετάσχει στο «όργιο λιτότητας» που απαιτούν από τη Μαδρίτη τα ευρωπαϊκά κέντρα για να ενεργοποιηθεί ο σωτήριος μηχανισμός αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ.


Μετά τη θεαματική ρήξη του πρωθυπουργού Ραχόι με τον επικεφαλής της καταλανικής κυβέρνησης (Generalitat) Αρτούρο Μας, η Καταλονία δείχνει να τραβάει προς άγνωστα μονοπάτια. Μπορεί ο ισπανικός στρατός να μην … εισβάλλει στη Βαρκελόνη, όπως ο ομοσπονδιακός γιουγκοσλαβικός στη Σλοβενία το 1991, αλλά τόσο ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος όσο και ο Ισπανός πρωθυπουργός προειδοποίησαν πως οποιαδήποτε αυτονομιστική ή αποσχιστική πρωτοβουλία δεν προβλέπεται από το ισπανικό Σύνταγμα! Μια Ισπανία χωρίς την πλουσιότερη επαρχία της, που παράγει το 16% του ΑΕΠ και κατοικείται από 7 εκατομμύρια ψυχές, θα υποβαθμιζόταν δραματικά. Όμως περισσότεροι από τους μισούς Καταλανούς ζητούν ανοιχτά ανεξαρτησία και 1,5 εκατομμύριο από αυτούς το βροντοφώναξε στους δρόμους το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.

Σύντομα θα φανεί αν οι κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις στον Νότο θα υποχρεώσουν τους ισχυρούς της Ε.Ε. σε ουσιαστική αλλαγή πορείας. Προσώρας επιδίδονται σε εσωτερικά παιχνίδια εξουσίας, με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, να προσπαθεί να πείσει τους Γερμανούς βουλευτές ότι η χώρα τους δεν θα ζημιωθεί από το σχέδιο αγοράς ομολόγων και θα έχει πρωτεύοντα ρόλο στην εποπτεία των τραπεζών της ευρωζώνης. Την Τρίτη ο Ντράγκι θα συναντηθεί με τη Μέρκελ στο Βερολίνο, όπου την ίδια μέρα συνεδριάζει μια άτυπη τρόικα υπουργών Οικονομικών του Βορρά (Γερμανίας, Ολλανδίας, Φινλανδίας), στέλνοντας αρνητικά μηνύματα στους «υποτελείς» του Νότου.


Υπό αυτές τις συνθήκες, η προαναγγελθείσα κοινή εμφάνιση της κ. Μέρκελ με το μέντορα και προκάτοχό της Χέλμουτ Κολ στο Μουσείο Ιστορίας του Βερολίνου την ερχόμενη Πέμπτη αποκτά σχεδόν μεταφυσικές διαστάσεις. Πέρα από τον προφανή συμβολισμό της, θα θυμίζει λιτανεία διάσωσης του (όποιου) ευρωπαϊκού οράματος.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου