Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Θα χτυπήσουν τη Συρία μέσα στο 2012


Σταδιακά επιδεινώνονται οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας, με αιτία τα όσα δραματικά συμβαίνουν στη Συρία.

Η Ρωσία κατηγορεί ανοιχτά τις ΗΠΑ ότι οργανώνουν την μεταφορά όπλων στη Συρία και εξοπλίζουν τους αντάρτες. Ο Αρχιστράτηγος των ρωσικών δυνάμεων Νικολάι Μακάροφ, είπε ότι οι αντάρτες που πολεμάνε τον Άσαντ στην Συρία χρησιμοποιούν αμερικάνικης κατασκευής αντιαεροπορικά βλήματα.


Η εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρτμεντ Βικτώρια Νιούλαντ από την άλλη, ενοχλημένη, αρνήθηκε ότι οι ΗΠΑ μεταφέρουν οτιδήποτε στους αντάρτες στην Συρία. "Δεν προμηθεύουμε τίποτα επικίνδυνο στους αντάρτες στη Συρία", δήλωσε, προσθέτοντας ότι τα αντιαεροπορικά που εθεάθησαν να χρησιμοποιούνται απο μαχητές της αντιπολίτευσης είναι "ρώσικες απομιμήσεις".
 
Ο στρατηγός Μακάροφ ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία δεν ξέρει ακόμα πως φτάνουν τα αντιαεροπορικά στους αντάρτες, προσθέτοντας ότι μπορεί να παραδίδονται απο το εξωτερικό με διάφορους τρόπους μεταφοράς, ακόμα και με επιβατικά αεροσκάφη.



Θυμίζουμε πως η Ρωσία δέχεται πιέσεις απο την Δύση και τους αντιπάλους του Άσαντ στον αραβικό κόσμο να σταματήσει να εξοπλίζει το καθεστώς, στον πόλεμο με τους αντάρτες. Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, την περασμένη βδομάδα αντέδρασε αυστηρά στα σχετικά που λέγονται, υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία έχει το δικαίωμα να πουλήσει οτιδήποτε στον οποιονδήποτε, όσο αυτό δεν παραβιάζει καμιά οδηγία του Συμβουλίου Ασφαλείας, στο οποίο η Ρωσία έχει μόνιμη θέση με δυνατότητα βέτο.


"Σε κάθε περίπτωση, κανείς δεν έχει δικαίωμα να υπαγορεύσει στην Ρωσία η σε κανένα άλλο κράτος με ποιόν και τι θα εμπορευθεί", δήλωσε ο Πούτιν.


Πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν, όχι αβάσιμα κατά την άποψή μας, πως οι εξελίξεις στη Συρία και οι αντοχές του Άσαντ, θα εξαρτηθούν σε πολύ μεγάλο βαθμό από το πόσο ισχυρή αντίσταση είναι διατεθειμένη να προβάλλει η Μόσχα. Θα κρατήσει με κάθε μέσο και τίμημα τα ερείσματά της στην περιοχή, ή σχεδιάζει να προβεί σε μια στρατηγική αναδίπλωση προς τα πίσω, αν της ασκηθεί τεράστια πίεση; Κρίσιμα ερωτήματα, και ελπίζουμε να μην χρειαστεί να απαντηθούν μέσα από μια γενικευμένη σύρραξη, που θα συμπαρασύρει κράτη και συμμαχίες. Από την άλλη όμως, πληθαίνουν και οι εκτιμήσεις που βλέπουν να γίνεται τελικά το χτύπημα ΗΠΑ/ΝΑΤΟ/Τουρκίας κατά της Συρίας, μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ αλλά πάντως μέσα στο 2012.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου