Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Η ταπεινωτικη κίνηση που εσωσε τον κόσμο απο τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο


Με τίτλο "Ο άνθρωπος που έσωσε τον κόσμο - Ο ναυτικός που μόνος του αποσόβησε τον  Γ΄ παγκόσμιο πόλεμο στη κρίση της Κούβας" η αγγλική Daily Mail παρουσιάζει την απίστευτη ιστορία ενός Ρωσου ναυτικου μέλους του πληρώματος Σοβιετικού υποβρυχίου που με μια απόφαση απέτρεψε τη σύγκρουση.

Διαβάστε την ιστορία που έγινε ντοκιμαντέρ.

"Πέθανε ταπεινωμένος, αποβλητος και άγνωστος και όμως ήταν ο άνθρωπος που έσωσε τον κόσμο απο έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο πριν απο περιπου πέντε δεκαετίες. Η ιστορία του ήρθε στο φώς για πρώτη φορά σ ενα ντοκιμαντερ του Channel 5 στην Αγγλια την περασμένη βδομάδα.

Το ντοκιμαντέρ παρουσίασε πως για 13 ημέρες κατά τη διάρκεια της κουβανικής κρίσης , τον Οκτώβριο του 1962, η ΕΣΣΔ και οι ΗΠΑ βρισκόντουσαν στο χείλος ενός πυρηνικού πολέμου.

Στο απόγειο λοιπόν του Ψυχρού Πολέμου, όταν η παραμικρή πρόκληση θα μπορούσε να προκαλέσει πυρηνικό πόλεμο, τέσσερα υποβρύχια απέπλευσαν κρυφά από τη Ρωσία προς την  Κούβα.

Μόνο κάποιοι απο το πλήρωμα γνώριζαν ότι τα υποβρύχια είχαν πυρηνικά όπλα, και μάλιστα οτι η κάθε βόμβα ηταν ισοδύναμη με αυτές που έπεσαν στο Ναγκασάκι και στην Χιροσίμα το 1945.

Ο Βασίλη Αρχίποφ, στο υποβρύχιο B59, ήταν ένας απ τους λίγους που γνώριζαν. Οσο πλησιάζανε την Κούβα οι ΗΠΑ είχαν στείλει ελικόπτερα, αεροπλάνα και πολεμικά πλοία για την ανίχνευση  Ρωσικών υποβρυχιων.


Ο Βίκτορ Μιχαήλοφ, πλοηγός στο Β-59 σε δηλωσεις του στο ντοκιμαντέρ ειπε οτι εκείνη την περίοδο δεν μπορούσαν καν να φανταστουν μια πυρηνική τορπίλλη και την αποκαλουσαν ειδικο όπλο και οχι πυρηνικη τορπίλλη.

Σε ένα ριψοκίνδυνο παιχνίδι δεν άργησαν οι Αμερικανοι να εντοπίσουν το Ρωσικο υποβρύχιο και ο Αρχίποφ αναγκάστηκε να κάνει κατάδυση έκτακτης ανάγκης.

Το υποβρύχιο έμεινε για μία εβδομάδα κρυμμένο στον βυθό της θάλασσας, με τις συνθήκες να χειροτερεύουν καθώς η θερμοκρασία είχε φτάσει τους 60C και μπορουσαν να πίνουν μονο ένα ποτήρι νερό την ημέρα.

Στη επιφάνεια της θάλλασας το Αμερικανικό Ναυτικό επαιζε ενα παιχνίδι "εξαντλησης" στην προσπάθεια του να αναγκάσει το Σοβιετικό υποβρύχιο να αναδυθεί.

Οι Αμερικανοί δεν είχαν καμία ιδέα ότι επί του υποβρυχιου τα όπλα ήταν ικανά να καταστρέψουν το σύνολο του αμερικανικού στόλου.

Αποφάσισαν να αναστείλουν προσωρινά την πίεση, και έριξαν στη θάλασσα χειροβομβίδες ως προειδοποίηση. Εντός του υποβρυχίου, οι Σοβιετικοί νόμιζαν ότι ήταν υπο επίθεση.Ο καπετάνιος του B59,Valentin Savitsky πείστηκε ο πυρηνικός πόλεμος είχε ήδη αρχίσει.

Απαίτησε απο το πλήρωμα να εκτοξευσουν μια τορπίλλη για να σώσουν τουλάχιστον λίγη απο την Ρωσικη αξιοπρέπεια.

Το ντοκιμαντέρ του Channel 5 αποκάλυψε πως υπό κανονικές συνθήκες οι διαταγές του Savitsky θα είχαν ακολουθηθεί, και θα ξεσπούσε ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος.

Ο Savitsky όμως δεν είχε υπολογίσει τον Αρχίποφ. Ως διοικητής του στόλου, ο Αρχίποφ είχε την δύναμη του βέτο. Και αν και οι άνδρες του ήταν εναντίον του, επέμεινε ότι έπρεπε να παραδοθούν και οχι να επιτεθούν.

Ήταν μια ταπεινωτική κίνηση - αλλά αυτή η κίνηση ηταν που έσωσε τον κόσμο. Τα Σοβιετικά υποβρύχια αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στη Ρωσία, όπου όμως κανεις δεν αναγνώρισε αυτη την κίνηση και κανείς δεν τους έδωσε το θερμό καλωσόρισμα που τους άρμοζε. Ενας Ρώσος ναυαρχος μάλιστα τους ειπε οτι έπρεπε να είχαν βουλιάξει!!


Αφού πέθανε ο Αρχιποφ το 1998 απο χρόνια δηλητηρίαση ραδιενέργειας, δηλαδη τεσσερεις δεκαετίες μετα, τοτε ανακαλύφθηκε και η πραγματική ιστορία του B59.

Σε δηλώσεις που έκανε στο ντοκιμαντέρ του Channel 5 η χήρα του Αρχιποφ είπε οτι γι αυτην ήταν πάντα ήρωας και οτι πάντα γνωριζε οτι θα ήταν ενα τεράστιο λάθος να εκτοξευθεί η τορπίλη.

Οι κάτοικοι της Κούβας προς τιμήν της 40ης επετείου απο την κρίση αναγνώρισαν οτι το πρόσωπο που εμπόδισε έναν πυρηνικό πόλεμο ήταν ο Βασίλη Αρχιποφ."



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου