Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Η ευγονική βρίσκεται προ των πυλών;


Μία πρωτότυπη αλλά και αμφιλεγόμενη γονιδιακή θεραπεία ανακάλυψαν Αμερικανοί επιστήμονες, με επικεφαλής τον αναπαραγωγικό βιολόγο Σουκράτ Μιταλίποφ του Πανεπιστημίου του Πόρτλαντ των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές  ανέπτυξαν μία νέα τεχνική εξωσωματικής γονιμοποίησης, η οποία επιτρέπει τη δημιουργία εμβρύων από το γενετικό υλικό τριών ατόμων. Με πιο απλά λόγια, δεν θα χρησιμοποιείται  μόνο το DNA του πατέρα και της μητέρας ,όπως είθισται, αλλά και το DNA μιας ακόμα δότριας, το οποίο περιέχει υγιή μιτοχόνδρια.


Σύμφωνα με τους επιστήμονες,  η μέθοδος αυτή εμποδίζει την εμφάνιση σπάνιων και συχνά θανατηφόρων «μιτοχονδριακών» παθήσεων, δηλαδή νόσων που οφείλονται σε σφάλματα στο μιτοχονδριακό DNA της μητέρας, το οποίο μεταβιβάζεται στο παιδί της. Με αυτό τον τρόπο, δηλαδή με την αξιοποίηση ωαρίων από δύο θηλυκούς δότες,  οι ερευνητές υποστηρίζουνότι θα διασφαλίζεται η ασφαλή μεταφορά γονιδίων στο έμβρυο εξουδετερώνοντας τις κληρονομικές μεταλλάξεις.


Όπως οι ίδιοι δηλώνουν, η μέθοδός τους είναι λειτουργική σε εργαστηριακές συνθήκες, αν και παραδέχτηκαν πως ακόμα δεν είναι απολύτως βέβαιο ότι μπορεί να οδηγήσει στη γέννηση ενός υγιούς παιδιού.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου