Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Για τα πετρέλαια του Ιονίου



Επιστρέφουν οι απόγονοι των Ναζί, καιροφυλακτούν οι Αλβανοί, προδίδουν οι Γραικοί!


Η στιγμή - την οποία με πείσμα επιθυμούσαν, για την οποία δεκαετίες μελετούσαν και εργάζονταν οι ξένοι και ντόπιοι «φίλοι»  μας - έφτασε!  Την ώρα που ακόμη δεν γνωρίζουμε εάν και πότε θα πάρουμε την υποσχεθείσα δόση, άρχισε επίσημα από προχθές στο Ιόνιο η προσπάθεια ανεύρεσης και εξόρυξης κοιτασμάτων πετρελαίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.


Για τα πετρέλαια του Ιονίου φυσικά γνώριζαν εδώ και πολλά χρόνια οι Αμερικάνοι, οι Άγγλοι και οι Γερμανοί. Και άλλοι… Όμως, πάντα κάτι γινόταν και χαλούσαν τα σχέδιά τους για  εξόρυξη και εκμετάλλευση των συγκεκριμένων κοιτασμάτων. Δηλαδή, πολύ πριν και από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ο Γερμανός δόκτωρ Λούντβιχ  Λόκζυ ανέφερε, ότι ο Δ. Κωλέτης είχε ανακαλύψει πετρέλαιο στη Ζάκυνθο σε βάθος 15-180 μέτρων. Επίσης, συμπλήρωνε, ότι στην τοποθεσία της Ζακύνθου «Κερί» ήταν δυνατόν να εξάγεται κατά τρόπο συνεχή και σταθερό, η καθόλου ευκαταφρόνητη ποσότητα των 80-100 τόνων ημερησίως.

Βεβαίως, κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου οι Γερμανοί Ναζί, προκειμένου να επιτύχουν τον ανεφοδιασμό των στρατευμάτων τους στην Βόρεια Αφρική, είχαν ξεκινήσει έρευνες στην περιοχή της Ζακύνθου και γενικά του Ιονίου πελάγους. Άγνωστο παραμένει αν κατάφεραν τότε ν’ αντλήσουν  πετρέλαιο και αν η γνώση τους περί ύπαρξης των κοιτασμάτων στο Ιόνιο ήταν εκείνη που τους καθοδηγούσε  για χρόνια, αποδεικνύοντας σήμερα ότι μάλλον γι’ αυτόν τον λόγο δεν ξέχασαν την ελληνική γη…


Την κρυφή επιθυμία των Γερμανών, πρώτος επεσήμανε στο βιβλίο του με θέμα «τα πετρέλαια του Ιονίου», ο δημοσιογράφος Κυριάκος Διακογιάννης, το 1979, με το βιβλίο: «Οι σαρκοφάγοι του Ελληνισμού». Εκεί αναφέρεται, ότι πρώτοι οι Άγγλοι ήταν εκείνοι που γνώριζαν από το 1920(;) για το πετρέλαιο της Ζακύνθου και ότι το 1927 αγγλική εταιρεία βρέθηκε στο νησί, για να μελετήσει τις δυνατότητες άντλησης πετρελαίου.

Μάλιστα, το 1928 η Ελληνική Κυβέρνηση έστειλε το τορπιλοβόλο «Πέργαμος» για να κάνει δοκιμές καύσεως. Η έκθεση που συντάχθηκε κατέληγε σ’ ένα αισιόδοξο συμπέρασμα: «Εκ των ανωτέρω συνάγεται ότι τ' αποτελέσματα των δοκιμών ήταν ικανοποιητικά».


Το 1965, ο Σωτήρης Σοφιανόπουλος, Έλληνας επιχειρηματίας με ειδίκευση σε θέματα ορυκτού πλούτου,  επισκέπτεται για πρώτη φορά την Ζάκυνθο και μαθαίνει ότι στο «Κερί», σ' έναν βάλτο 1.000 στρεμμάτων, βρίσκεται… «θαμμένο»  πετρέλαιο! 1967 - 1973 ο Σοφιανόπουλος αποφασίζει ν’ ασχοληθεί επιχειρηματικά με την υπόθεση των πετρελαίων και προχωρεί κατόπιν συνεννόησής του με την κυβέρνηση των Συνταγματαρχών - η οποία είχε παραχωρήσει άδεια για γεωτρήσεις στην Αμερικανική εταιρεία Ανκαρόιλ – σε συμφωνία με την εταιρεία των Αμερικάνων αποφασίζοντας από κοινού να γίνει το συντομότερο γεώτρηση βάθους 2.500 μέτρων.


Ο ίδιος ο Σοφιανόπουλος μάλιστα είχε πει για το συγκεκριμένο θέμα: «Η ΑΝΚΑΡΟΪΛ και η ΧΡΩΠΕΙ (η δική του εταιρεία) θα είχαν ποσοστά επί της παραγωγής και της εκμετάλλευσης του πετρελαίου». Λόγω «σατανικής σύμπτωσης» μετά από τέσσερις μέρες γίνεται πραξικόπημα στην Κύπρο. Η σύμβαση ναυαγεί και ο ίδιος συνεχίζει ν’ ασχολείται με την υπόθεση των κοιτασμάτων στο νησί και καταφέρνει αργότερα να εξορύξει(!) μόνος του πετρέλαιο. Όμως, ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής θα ζητήσει – όπως ανέφερε ο ίδιος ο Σοφιανόπουλος – τη σύλληψή του, ενώ το Μάιο του 1979 ο Σοφιανόπουλος αθωώνεται.


Η εταιρεία ΧΡΩΠΕΙ παραδίδει τις πετρελαιοπηγές της Ζακύνθου στο κράτος, και αμέσως μετά διατάσσεται – όπως τονίζει ο Σοφιανόπουλος – το κλείσιμο των πετρελαιοπηγών Ζακύνθου από τον Μιλτιάδη Έβερτ. Το 1975 ο ίδιος θέτει πάλι σε λειτουργία τις πετρελαιοπηγές Ζακύνθου και ως απάντηση, διατάσσεται το οριστικό κλείσιμο των πετρελαιοπηγών Ζακύνθου, η καταστροφή τού εκεί διυλιστηρίου της ΧΡΩΠΕΙ και η σύλληψη και φυλάκιση του Σοφιανόπουλου στον Κορυδαλλό.
Και φτάνουμε στις αρχές του 2012.


Εννιά ξένοι κολοσσοί συν δύο μεγάλες ελληνικές εταιρείες, στην παγκόσμια αγορά των ερευνών και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τα «οικόπεδα» των Ιωαννίνων, του Πατραϊκού Κόλπου και του Κατάκολου. Οι επίσημες εκτιμήσεις των βεβαιωμένων κοιτασμάτων πετρελαίου - για τις τρεις περιοχές - κάνουν λόγο για 250 με 300 εκατ. βαρέλια. Συνολικά 11 εταιρείες με διεθνή παρουσία και εμπειρία υπέβαλαν οκτώ προσφορές για τα τρία «οικόπεδα». Πρόκειται για τρεις βρετανικές εταιρείες, τρεις καναδικές, μία ιταλική, μία συμφερόντων ΗΠΑ - Γαλλίας, δύο ελληνικές και μία κυπριακή.


Και φτάνουμε στις 18 Νοεμβρίου, όπου επίσημα η ναυαρχίδα των Βίκινγκ αρχίζει να ψάχνει για πετρέλαιο στο Ιόνιο. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει και το «Έθνος», το ερευνητικό σκάφος «Nordic Explorer» της νορβηγικής εταιρείας Petroleum Geo-Services (PGS) ξεκινάει αυτές ακριβώς τις μέρες τις σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες στο βόρειο Ιόνιο. Κατά τη διάρκεια της τρίμηνης παραμονής του στα χωρικά μας ύδατα, αναμένεται να «σαρώσει» ολόκληρη την θαλάσσια περιοχή μέχρι τη νοτιοδυτική Κρήτη.


Τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Περιβάλλοντος κάνουν λόγο για συνολική έκταση περίπου 220.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που θα διεξαχθούν τέτοιας κλίμακας έρευνες στην  χώρα μας, ενώ πρόκειται για την πρώτη φάση των ερευνών που αποτελεί το αρχικό στάδιο υλοποίησης της σύμβασης, η οποία υπεγράφη επισήμως την προηγούμενη εβδομάδα από τον υπουργό ΠΕΚΑ και τον εκπρόσωπο της νορβηγικής εταιρείας. Στη συνέχεια θ’ ακολουθήσουν τα στάδια της επεξεργασίας και ερμηνείας των δεδομένων, που αναμένεται να ξεκινήσουν στα μέσα του 2013, με στόχο την προκήρυξη παραχώρησης «οικοπέδων» μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2014.

Το περίεργο της υπόθεσης είναι ότι η απάντηση σε όλα τα παραπάνω ήρθε από… Αλβανία! Συγκεκριμένα, τα αλβανικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι: «Παρά την ακύρωση της «Θαλάσσιας Συμφωνίας» οι έρευνες για το πετρέλαιο γίνονται σε αλβανικό μέρος».


Σύμφωνα τώρα με το αρμόδιο, για το θέμα, ελληνικό υπουργείο: «η άδεια για αναζητήσεις στην περιοχή έχει δοθεί στη νορβηγική εταιρεία Petrolium-Geo-Services για να διαπιστώσει το μέγεθος των υδατανθράκων που έχει η ελληνική θάλασσα. Το πρώτο ερευνητικό σκάφος κάνει έρευνα στο βόρειο Ιόνιο - μέρος του οποίου η Αλβανία αναγνώρισε ως ελληνικό - μέσω της συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα που υπεγράφη από τις δύο κυβερνήσεις και που απορρίφτηκε στην συνέχεια από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας. Η συμφωνία αυτή δεν έχει ακυρωθεί ποτέ από την Ελλάδα, η οποία λέει ότι θα την εφαρμόσει μέχρι ν’ αντικατασταθεί από μια νέα συμφωνία στην οποία θα συμφωνούν και οι δυο πλευρές». Παράλληλα, πριν λίγο καιρό ο αλβανικός τηλεοπτικός σταθμός «Top Channel» αποκάλυψε, ότι είναι έτοιμη η νέα συμφωνία, η οποία δεν επηρεάζει ουσιαστικά την πρώτη, αφήνοντας στην Ελλάδα 200-250 τετραγωνικά χιλιόμετρα επιφάνεια θάλασσας και συγκεκριμένα την περιοχή στην οποία η Ελλάδα έχει ήδη ξεκινήσει διαγωνισμό για εξερεύνηση υδρογονανθράκων.


Για πολλούς, το «πρόβλημα» που προσπαθούν ξαφνικά να δημιουργήσουν οι Αλβανοί στην Ελλάδα – ακριβώς όπως και οι Τούρκοι σε άλλες εξίσου «πλούσιες» περιοχές της χώρας μας – οφείλεται στην «εκβιαστική διάθεση» των Αλβανών προς την  ελληνική κυβέρνηση. Δηλαδή, ή μας δίνετε αυτό που θέλουμε ή σας δημιουργούμε προβλήματα στην εξόρυξη των πετρελαίων. Τι θέλουν όμως οι Αλβανοί από την Ελλάδα; Γιατί εκβιάζουν; Κυρίως – όπως αναφέρουν οι καλά γνωρίζοντες – επιθυμούν την δημιουργία αλβανόφωνου- μουσουλμανικού(!) κόμματος στην Ελλάδα, στο οποίο φημολογείται ότι μπορεί και να ηγείται ένας παλιός μας γνώριμος. Ο Οδυσσέας Τσενάι, ο οποίος πήγε στα καλύτερα πανεπιστήμια του εξωτερικού για να σπουδάσει πολιτικές επιστήμες(!) με ελληνικά χρήματα και κατόπιν παρέμβασης του Γ. Παπανδρέου και του Θ. Πάγκαλου και ο οποίος «βαπτίσθηκε» από τον δημοσιογράφο Μάκη Τριανταφυλλόπουλο!


Μάλιστα, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, όλο το τελευταίο διάστημα ο Τσενάι γυρνάει στην Αλβανία και δηλώνει ότι αυτά που είχε πει σε παλιότερη συνέντευξή του (το 2003, όταν η υπόθεση απασχολούσε όλα τα ελληνικά ΜΜΕ) πως «αισθάνεται Έλληνας» ποτέ δεν τα πίστευε, αλλά τον είχαν αναγκάσει να τα πει.


Συνεπώς, γνωρίζοντας όλο αυτό το παρασκήνιο η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται διατεθειμένη να τα παίξει όλα για όλα. Σύμφωνα με πληροφορίες από το κυβερνητικό σχήμα, το θέμα των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και του ορυκτού πλούτου στον ελληνικό χώρο πρόκειται προσεχώς ν’ αναδειχθεί ιδιαιτέρως, ώστε να φανεί ότι τα οικονομικά της χώρας θα παρουσιάσουν σταδιακά καλυτέρευση και άνοδο. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Α.Σαμαράς φαίνεται πως θεωρεί ότι θα υπάρξουν κάποιες ευοίωνες εξελίξεις  από το μέτωπο των ερευνών υδρογονανθράκων σε Κρήτη και Ιόνιο (οι οποίες ευοίωνες εξελίξεις πιθανολογούνται με ποσοστό 80% σε ό,τι αφορά τις αξιοποιήσιμες ποσότητες).


Μάλιστα, ήδη – όπως φημολογείται – βρίσκεται ο σχετικός με την υπόθεση φάκελος στο πρωθυπουργικό γραφείο, σύμφωνα με τον οποίο στον Πατραϊκό Κόλπο, τα Ιωάννινα και το Κατάκολο, αλλά και ανοιχτά της Κέρκυρας, στις περιοχές «Αχιλλέας» και «Πύρρος»,  υπάρχουν βεβαιωμένα κοιτάσματα πετρελαίου 300-500 εκατ. βαρέλια, ενώ συνολικά υπολογίζεται ότι μπορούν να φτάσουν τα 2,5 δισ. βαρέλια. Αν και υπάρχουν αναφορές αμερικανικών κέντρων για δεκαπλάσιες ποσότητες. Τα βεβαιωμένα κοιτάσματα είναι δυνατόν να δώσουν για τα επόμενα 20 με 25 χρόνια στο δημόσιο, έσοδα της τάξεως των 15 με 20 δισ. δολαρίων. Υπολογίζεται δε, ότι μετά το 2015 οι τιμές του πετρελαίου θα εκτιναχθούν μόνιμα επάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι. Στον ίδιο φάκελο γίνεται αναφορά για τον ορυκτό πλούτο που υπολογίζεται η αξία του στα 28 δισ. ευρώ μόνο για τα κοιτάσματα χρυσού, χαλκού, μόλυβδου, ψευδάργυρου, αργύρου, και άλλων.


Ειδικότερα, το ΙΓΜΕ εκτιμά τη συνολική αξία των μετρημένων μεταλλευτικών αποθεμάτων στη χώρα σε 79 δισεκατομμύρια ευρώ, σε βάθος 15ετίας ή και 20ετίας.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου