Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Καρκινογόνες ουσίες εντόπισε η Greenpeace στα ρούχα γνωστών εταιρειών!


Αναστάτωση έχουν προκαλέσει οι αναφορές της Greenpeace στις διοικήσεις μεγάλων κατασκευαστών ενδυμάτων, σχετικά με ύποπτες χημικές ουσίες που ενδέχεται να προκαλούν καρκίνους και ορμονικές διαταραχές τις οποίες εντόπισαν σε προϊόντα τους.

Ανάμεσα στις μάρκες που αναφέρθηκαν από τη μη κυβερνητική οργάνωση είναι οι Zara, Calvin Klein, Levi's και Li Ning.


Τα στοιχεία έχουν προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων από τους καταναλωτές με αποτέλεσμα να τίθεται μείζον ζήτημα για την πορεία της καταναλωτικής δραστηριότητας το επόμενο διάστημα στις συγκεκριμένες μάρκες, δεδομένου ότι ο Zara αποτελεί μια από τις πιο γνωστές αλυσίδες στην εμπορία ρούχων παγκοσμίως, έχοντας πολύ μεγάλο κοινό.


Η Greenpeace αγόρασε το 2012 δείγματα ενδυμάτων από είκοσι μάρκες, τα οποία πωλούνται σε 29 χώρες και περιφέρειες του κόσμου.

Πρόκειται για παντελόνια, μπλουζάκια, εσώρουχα και φορέματα κατασκευασμένα κυρίως στην Κίνα και σε άλλες αναπτυσσόμενες χώρες. Στη συνέχεια υπέβαλε τα υφάσματα σε αναλύσεις τα αποτελέσματα των οποίων ήταν άκρως ανησυχητικά.

"Περίπου στα δύο τρίτα των 141 δειγμάτων εντοπίσθηκαν αιθοξυλιωμένες εννεϋλοφαινόλες (NPE)", ανακοίνωσε η Greenpeace. Μερικά ρούχα έφεραν εξάλλου φθαλάτες ή βαφές που περιείχαν καρκινογόνες αμίνες.

Οι αιθοξυλιωμένες εννεϋλοφαινόλες (NPE) είναι χημικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται συχνά ως απορρυπαντικά σε πολλές βιομηχανικές διαδικασίες και στην παραγωγή φυσικών και συνθετικών υφασμάτων.

Στους υπονόμους διασπώνται σε νονυλφενόλη (NP), ένα πολύ τοξικό υποπροϊόν που αναστέλλει στον οργανισμό την παραγωγή των ορμονών.


Οι μάρκες που βρίσκονται υπό κατηγορία "είναι τεράστιοι παίκτες στη βιομηχανία της μόδας - μόνον ο Zara παράγει 850 εκατομμύρια ενδύματα το χρόνο. Μπορεί κανείς να φανταστεί την έκταση του χημικού αποτυπώματος που αφήνει στον πλανήτη, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Κίνα όπου κατασκευάζονται πολλά απ' αυτά τα προϊόντα", υπογράμμισε η Λι Γιφάνγκ της Greenpeace.

Το 2011, η Greenpeace είχε δώσει στη δημοσιότητα δύο αναφορές με τίτλο "Dirty Laundry" (Άπλυτα) και "Dirty Laundry 2", που έδειχναν πως οι προμηθευτές των μεγάλων ομίλων υφαντουργίας δηλητηριάζουν το νερό ορισμένων κινεζικών ποταμών.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου