Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Νταβούτογλου: Τώρα τελειώνει ο Ψυχρός Πόλεμος στην Μεση Ανατολή


Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε οτι ο Ψυχρός Πόλεμος τέλειωσε στα Βαλκάνια τη δεκαετία του 1990 και τώρα τελειώνει και στη Μέση Ανατολή.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας τόνισε ότι η χώρα του αλλά και ο πλανήτης ολόκληρος διέρχονται μια τεράστια αλλαγή και πρόσθεσε πως η ιστορία δεν έχει καταγράψει ποτέ έως σήμερα μία τόσο γρήγορη περίοδο αλλαγής.


Ανέφερε ακόμη πως προκειμένου να ξεπεράσει την περίοδο αυτή των μεγάλων αλλαγών στον αραβικό κόσμο με τις μικρότερες δυνατές ζημιές, καμιά χώρα δεν εργάστηκε τόσο σκληρά όσο η Τουρκία.


Ο κ. Νταβούτογλου είπε ακόμη πως υπάρχει μία προσπάθεια τον τελευταίο καιρό να παρουσιαστούν ως αντίπαλες η Τουρκία και η Αίγυπτος, οι δύο σημαντικές χώρες της περιοχής, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

«Η κάθε επιτυχία της Αιγύπτου είναι και επιτυχία της Τουρκίας επίσης. Κανείς δεν πρέπει να παίζει ψυχροπολεμικά σενάρια μ' εμάς» υπογράμμισε ο κ. Νταβούτογλου και πρόσθεσε πως κατά τη διάρκεια των γεγονότων στη Γάζα, η Τουρκία και η Αίγυπτος έμειναν η μία στο πλευρό της άλλης.


Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ακόμη πως κατά τη διάρκεια της «Αραβικής Άνοιξης» η Τουρκία πήρε ρίσκα κι εξήγησε πως το μεγαλύτερο ρίσκο στην τουρκική εξωτερική πολιτική ήταν, όταν η Άγκυρα είπε στον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ να παραιτηθεί.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου