Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Η Ατλαντίδα, και όλη η αλήθεια, γι αυτήν, από τον Πλάτωνα


Από τότε που ο Πλάτων (4ος αι. π.Χ.) για πρώτη φορά περιέγραψε στα έργα του Τίμαιος και Κριτίας τη μυθική χώρα της Ατλαντίδος, ξέσπασε μια διαμάχη μεταξύ επιστημόνων για την ανακάλυψη της χαμένης στα βάθη του ωκεανού αυτής ηπείρου....

Ο Κριτίας αναφέρει πως η Ατλαντίδα δημιουργήθηκε από τον Ποσειδώνα, ο οποίος ρύθμισε και την κατοίκηση του νησιού. Κατείχε ισχυρό ναυτικό και ένα στρατό που διέθετε 10.000 άρματα. Το διοικητικό κέντρο ήταν μια εξέχουσα πόλη πάνω σ’ ένα λόφο με πλάτος περίπου 25 χιλιόμετρα, περιβαλλόμενη από ομόκεντρους δακτυλίους στεριάς και νερού.



Η περιτειχισμένη πόλη της Ατλαντίδος διαιρείτο σε τέσσερα τμήματα από ένα σύστημα διωρύγων. Πέρα από την πόλη απλωνόταν μια εύφορη πεδιάδα (η πόλη της Ατλαντίδος είχε κτιστεί πάνω σε ένα παλιό ηφαίστειο με πλούσια ηφαιστειακή τέφρα) μήκους περίπου 530 χιλιομέτρων και πλάτους περίπου 180 χιλιομέτρων που περικλειόταν από μια τεράστια διώρυγα. Ένας ορεινός κυκλικός όγκος περιέκλειε την πεδιάδα, εφοδιάζοντάς την με άφθονο νερό και μεταλλεύματα. Αρχικά οι κάτοικοι της Ατλαντίδος ζούσαν απλή και ενάρετη ζωή τιμώντας τους θεούς. Εν τη παρόδω, όμως, των χρόνων η πλεονεξία και ο πόθος για δύναμη τους έκαναν να ξεχάσουν τους θεούς. Αυτός είναι ο λόγος που ο Δίας καταπόντισε το νησί τους μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο. Ο μύθος αυτός αναφέρεται, όπως είπαμε, στον Σόλωνα από Αιγυπτίους ιερείς, κατά τους οποίους η ανάμνηση του γεγονότος έμεινε άθικτη στους Αιγυπτίους, καθώς δεν υπέπεσαν σε εξαφάνιση, όπως ακριβώς οι πρόγονοι των Ελλήνων.





Η χαμένη Ήπειρος Ατλαντίδα, κάπου στον ατλαντικό ωκεανό, με ένα ζηλευτό πολιτισμό, στην οποία αναφέρεται διεξοδικά ο Πλάτωνας και οι αρχαίοι σοφοί των Αιγυπτίων είναι μύθος ή πραγματικότητα; Υπήρξε πράγματι τότε ένας πολιτισμός με καταπληκτική τεχνική εξέλιξη, που είναι σήμερα άγνωστος σε μας, ο οποίος καταποντίστηκε και έμεινε μόνο ο μύθος του; Ο Κορίνθιος ερευνητής και εκλεκτός φίλος Σωτήρης Σοφίας,τοπογράφος μηχανικός, θα παρουσιάσει με κείμενα και εικόνες τις πρόσφατες έρευνες του, στηριζόμενος στα κείμενα του Πλάτωνα, αλλά πάντα και σε συνδυασμό με την επίκαιρη επιστήμη της κυβερνητικής, η οποία είναι συνδυασμός πολλών σημερινών θετικών επιστημών.




Δείτε το video






ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου