Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Ο Απόλυτος έλεγχος στην Κίνα: Προτείνουν την κατάργηση της ανωνυμίας στο διαδίκτυο


Οι νεοκλεχθέντες κομμουνιστικοί ηγέτες της Κίνας σφίγγουν ακόμη περισσότερο τον κλοιό απέναντι στην ελευθερία του λόγου, ανακοινώνοντας νέα μέτρα τα οποία αναμένεται να ισχυροποιήσουν τον έλεγχο της κυβέρνησης σχετικά με την χρήση του διαδικτύου και απέναντι στα ηλεκτρονικά δημοσιεύματα, με το σημαντικότερο από αυτά να είναι η πρόταση για κατάργηση της διαδικτυακής ανωνυμίας..


Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι έχουν ήδη σημειωθεί αρκετά περιστατικά κατάχρησης της εξουσίας των κυβερνητικών στελεχών μέσω διαδικτυακών αναφορών. Τα νέα μέτρα έρχονται ως απάντηση στις κυβερνητικές ανησυχίες για την δυνατότητα του διαδικτύου να εκφράσει αυθεντικά την αντίσταση των πολιτών κατά της μονοκομματικής ηγεμονίας. Επιπρόσθετα, ο νέος ηγέτης της Κίνας Xi Jinping, επιθυμεί ανοιχτά να ισχυροποιήσει τον έλεγχο της πληροφόρησης και εν γένει της ροής της πληροφορίας με αντίβαρο την υπόσχεση πραγματοποίησης περισσότερων οικονομικών μεταρρυθμίσεων...

“Οι κυβερνώντες ανησυχούν πάρα πολύ για τον πιθανό παράγοντα αποσταθεροποίησης του διαδικτύου,” δήλωσε ο Willy Lam, πολιτικός επιστήμων του Κινέζικου Πανεπιστημίου του Hong Kong. “Βρίσκονται στο σημείο όπου κινδυνεύουν να απωλέσουν το μονοπώλιο των πληροφοριών, και θέλουν πάση θυσία να ελέγξουν την διάδοση και την «κυκλοφορία» των απόψεων.”

Την εβδομάδα που διανύουμε, το Κοινοβούλιο της Κίνας πρότεινε μέτρο το οποίο θα απαιτεί από τους χρήστες του διαδικτύου να «υπογράφουν ηλεκτρονικά» (online registration) με τα πραγματικά τους ονόματα. Η συγκεκριμένη κίνηση αναμένεται να λειτουργήσει ως «τροχοπέδη» για την έκφραση ανώνυμων αναφορών και διαμαρτυριών για την κυβερνητική διαφθορά και την κατάχρηση εξουσιών. Το κοινοβούλιο της χώρας αναμένει ότι το μέτρο τελικά θα εφαρμοστεί και θα ενημέρωσει αναλυτικότερα  εκπροσώπους του Τύπου την Παρασκευή.

Η προτεινόμενη κατάργηση της ανωνυμίας αναμένεται να πνίξει όλες τις φωνές αντίστασης, και θα καταστήσει τελικώς το διαδίκτυο απλώς ακόμη ένα κυβερνητικό εργαλείο παρακολούθησης των κινήσεων και των απόψεων των χρηστών...




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου