Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Το Ισραήλ χορηγούσε αντισυλληπτικά σε μετανάστριες από την Αιθιοπία

   
Σε μια έμμεση παραδοχή ότι οι υγειονομικές αρχές της χώρας χορηγούσαν αντισυλληπτικά σε Εβραίες μετανάστριες από την Αιθιοπία, εν αγνοία ή χωρίς τη συγκατάθεσή τους, προέβη το Ισραήλ όταν ο διευθυντής του Υπουργείου Υγείας της χώρας έδωσε εντολή να σταματήσει η χορήγηση αντισυλληπτικών φαρμάκων, όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα, Independent, που επικαλείται την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz. Το θέμα έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, που στρέφονται ευθέως προς την κυβέρνηση Νετανιάχου.

 

Το θέμα έφερε για πρώτη φορά στο προσκήνιο ο δημοσιογράφος, Γκαλ Γκαμπάι, ο οποίος συνομίλησε με 30 μετανάστριες προκειμένου να διαπιστώσει γιατί μειώθηκαν δραματικά τα ποσοστά γεννήσεων στην κοινότητά τους. «Μας είπαν [το ιατρικό προσωπικό] ότι πρόκειται για εμβολιασμούς. Αυτό γινόταν κάθε τρεις μήνες. Τους λέγαμε ότι δεν θέλαμε», φέρεται να είπε στον δημοσιογράφο μία από τις γυναίκες.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, οι υγειονομικές υπηρεσίες του Ισραήλ χορηγούσαν στις γυναίκες το αντισυλληπτικό ενέσιμο φάρμακο Depo-Provera κάθε τρεις μήνες. Πρόκειται για ένα πολύ ισχυρό φάρμακο, του οποίου η δράση στον ανθρώπινο οργανισμό διαρκεί για αρκετούς μήνες. Σε πολλές από τις γυναίκες χορηγήθηκε ενώ βρίσκονταν ακόμη σε καταυλισμούς της Αιθιοπίας, πριν μεταφερθούν στο Ισραήλ.

Η Haaretz δημοσιεύει απόσπασμα από την επιστολή, που εστάλη από το Υπ. Υγείας του Ισραήλ στις αρμόδιες υγειονομικές αρχές. Σύμφωνα με αυτό το απόσπασμα, οι γιατροί «καλούνται να σταματήσουν να ανανεώνουν τις συνταγές για το φάρμακο Depo-Provera σε γυναίκες από την Αιθιοπία, εάν για κάποιο λόγο διαπιστώσουν ότι (εκείνες) δεν αντιλαμβάνονται τις επιπτώσεις της θεραπείας».

«Τα ευρήματα από τις έρευνες για τη χρήση του Depo-Provera είναι εξαιρετικά ανησυχητικά και, αυξάνουν το φόβο για επιβλαβείς πρακτικές, με ρατσιστικά κίνητρα, κατά παράβαση της ιατρικής δεοντολογίας. Ο διευθυντής του υπουργείου Υγείας σωστά αντέδρασε άμεσα, δίνοντας νέες οδηγίες», δηλώνει δικηγόρος της Ένωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ισραήλ.

Το θέμα έχει προκαλέσει οργή, καθώς πολλοί κατηγορούν ανοιχτά την κυβέρνηση Νετανιάχου ότι αμφισβητεί την εβραϊκότητα των μεταναστών από την Αιθιοπία. Ο ίδιος ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, ο οποίος είναι και υπουργός Υγείας, είχε δηλώσει πέρυσι, ότι «οι παράνομοι μετανάστες από την Αφρική απειλούν την ύπαρξή μας ως ένα εβραϊκό και δημοκρατικό κράτος».

Από την άλλη πλευρά, ο επικεφαλής της ισραηλινής Εταιρείας για την Αντισύλληψη και τη Σεξουαλική Υγεία, μιλώντας με τον Γκαλ Γκαμπάι, απέρριψε τη θεωρία των αναγκαστικών εμβολιασμών και απέδωσε τη μείωση του αριθμού των γεννήσεων σε δύο παράγοντες: είτε επειδή οι γυναίκες πλέον έχουν πρόσβαση στη μόρφωση και επιθυμούν να δημιουργήσουν επαγγελματική καριέρα, παρά οικογένεια, είτε επειδή αναγνωρίζουν ότι η δυσχερής οικονομική τους κατάσταση δεν τους επιτρέπει να αποκτήσουν παιδιά.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου