Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Eusco: Οι Βάσκοι έχουν πλέον το δικό τους νόμισμα


Ένα καινούργιο νόμισμα γεννήθηκε σήμερα στην Ευρώπη. Πρόκειται για το «Εusco», το νόμισμα των Βάσκων.

Το eusco θα υπολογίζεται ανάλογα με την αξία του ευρώ και οι πολίτες θα μπορούν να το βρίσκουν στα 40 ανταλλακτήρια που έχουν ανοίξει στη χώρα των Βάσκων. Χαρτονομίσματα των 1, 2, 5, 10 και 20 euscos ξεκίνησαν να κυκλοφορούν από σήμερα.

 
Το ερώτημα που προκύπτει, βέβαια, είναι το κατά πόσο θα αλλάξει αυτό το νέο νόμισμα τη ζωή των Βάσκων. Με το euscο οι Βάσκοι θα μπορούν να αγοράζουν και να πωλούν χωρίς να μπερδεύεται στις αγορές τους το ευρώ. Έτσι, εκτιμούν ότι θα ενισχύσουν την τοπική αγορά αφού μόνο στη χώρα των Βάσκων θα ισχύει και φυσικά φαίνεται δύσκολο προς το παρόν να γίνει εξαγωγή των eusco.

 
Το eusco δεν είναι το πρώτο «αιρετικό» νόμισμα απέναντι στο ευρώ. Σε 25 τοπικά διαμερίσματα της Γαλλίας χρησιμοποιούν ήδη τοπικά νομίσματα. Στη Γερμανία κυκλοφορούν ήδη 60 τοπικά νομίσματα, το Μπρίστολ στη Μεγάλη Βρετανία χρησιμοποιεί το «Bristol pound», η Ελλάδα διαθέτει το ΤΑΜ στο Βόλο, αλλά το αποκορύφωμα παρατηρείται στην Ελβετία η οποία διαθέτει τοπικό νόμισμα, το WIR, το οποίο κυκλοφορεί από το 1036.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου