Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Βρετανία: Διατροφικό σκάνδαλο που ...καλπάζει


Δεν έχει τελειωμό όπως όλα δείχνουν το διατροφικό σκάνδαλο με τα υποπροϊόντα κρέατος αλόγων που περιέχονται στα προπαρασκευασμένα κατεψυγμένα τρόφιμα των βρετανικών σούπερ μάρκετ, αφού αποκαλύπτονται όλο και περισσότερες εταιρείες που καταφεύγουν στην συγκεκριμένη …«συνταγή».

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της εταιρείας Findus στης οποίας τα κατεψυγμένα ζυμαρικά βρέθηκε κρέας με περιεκτικότητα σε υποπροϊόντα αλόγου και στα απίστευτα ποσοστά 60%-100% !

Το σημείο όμως που κάνει την υπόθεση αυτή εξαιρετικά επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία είναι η πιθανότητα εκείνη κατά την οποία τα υποπροϊόντα αυτά να περιέχουν την ουσία φενιλβουλταζόνη μια ουσία η οποία θεωρείται καρκινογόνα.

Σύμφωνα με τον ιατρικό συντάκτη του BBC, τον Τζέιμς Γκάλλαχερ, το κρέας αλόγου δεν είναι περισσότερο επικίνδυνο από το βοδινό, το πρόβλημα όμως εντοπίζεται ακριβώς στην παραπάνω ουσία η οποία χορηγείται ως φάρμακο στα άλογα με αποτέλεσμα να περνάει στον ανθρώπινο προκαλώντας του από αναιμίες έως και σοβαρότατες αιματολογικές βλάβες και φυσικά καρκίνους.

Η επικεφαλής της υπηρεσίας, Κάθριν Μπράουν, δήλωσε στο BBC «πρέπει να πω ότι σχετικά με τις δύο περιπτώσεις ενδέχεται να βρισκόμαστε μπροστά από εγκληματική και δόλια δραστηριότητα. Απαιτούμε οι επιχειρήσεις τροφίμων να διενεργούν ελέγχους ποιότητας σε όλα τα προϊόντα τους με βοδινό κρέας, όπως μπιφτέκια, κεφτέδες και λαζάνια και να παράσχουν τα αποτελέσματα στην υπηρεσία τροφίμων».

Την ίδια ώρα, φέρονται να εμπλέκονται και εταιρείες από την Πολωνία και τη Γαλλία, ενώ και η Υπηρεσία Ασφάλειας Καταναλωτών της Γαλλίας ερευνά την υπόθεση.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου