Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

ΗΠΑ: Φόβος ότι η σύμμαχος Νότια Κορέα θέλει πυρηνικά!


Μπορεί μέχρι σήμερα τα ζητήματα που άπτονται των πυρηνικών όπλων να θυμίζουν τον σταλινικό βορά, όμως, φαίνεται ότι ζήτημα έχει εγερθεί ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες με τον σύμμαχό τους, τη Νότια Κορέα!

Οι δυο χώρες είχαν υπογράψει πυρηνική συμφωνία το 1974 με την οποία κατοχυρωνόταν ότι το πυρηνικό καύσιμο από τα πυρηνικά εργοστάσια των Νοτιοκορεατών για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (από εκεί εξασφαλίζεται το 40% της κατανάλωσης) θα θάβεται με την τήρηση συγκεκριμένων κανόνων ασφαλείας.

Σήμερα, εν όψει του τερματισμού της ισχύος της συνθήκης το 2014, έχει ανακύψει σοβαρή διαφωνία ανάμεσα στις δυο πλευρές. Η Νότια Κορέα αναφέρει ότι δεν έχει χώρο για την ασφαλή αποθήκευση του πυρηνικού καυσίμου και διεκδικεί να προβαίνει σε επεξεργασία του καυσίμου, ανεξάρτητα από τις ΗΠΑ, οι οποίες υποπτεύονται ότι πίσω από το αίτημα κρύβονται οι προθέσεις της χώρας να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, μέσω της εξασφάλισης πλουτωνίου που προκύπτει από τη διαδικασία επεξεργασίας!

Οι ΗΠΑ έχουν λόγο να ανησυχούν, αφού τη δεκαετία του 1970 η Σεούλ προσπάθησε όντως να αναπτύξει πυρηνικό πρόγραμμα. Εν ολίγοις, οι Βορειοκορεάτες μπορούν να ισχυριστούν ότι δεν έκαναν αυτοί το πρώτο βήμα πυρηνικοποίησης, ασχέτως του ποιος προχώρησε μέχρι το τέλος… Η αμερικανική πίεση οδήγησε επί της ουσίας στην εγκατάλειψη των σχεδίων. Ωστόσο, κατά καιρούς κυκλοφορούν δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία Νοτιοκορεάτες ειδικοί πειραματίζονται με το ουράνιο και το πλουτώνιο…

Η κατάσταση είναι επικίνδυνη και οι Αμερικανοί θεωρούν – και δικαίως – ότι εάν δεν ελεγχθεί η όποια επιθυμία των Νοτιοκορεατών για πυρηνικοποίηση, θα μπορούσαν να ανακύψουν δυσάρεστες καταστάσεις στην ασφάλεια της περιοχής, με τις ένοπλες δυνάμεις τους να εμπλέκονται ευθέως στην υπόθεση… Πλέον, η πρόοδος της τεχνολογίας έχει οδηγήσει στην απώλεια του «πυρηνικού ελέγχου» από τις χώρες-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι οποίες έλαβαν τη θέση τους και λόγω της κατοχής του «απόλυτου όπλου». Σήμερα όμως, ο κόσμος έχει αλλάξει δραματικά…



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου