Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Υπέρ της εξόδου από την ΕΕ θα ψήφιζαν σήμερα οι μισοί Βρετανοί


Ποσοστό 50% των Βρετανών θα ψήφιζε υπέρ της εξόδου από τους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν στήνονταν σήμερα κάλπες στη Βρετανία για το δημοψήφισμα «εντός ή εκτός» ΕΕ που έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Harris Interactive για τους Financial Times, το 33% των ερωτηθέντων θα έλεγαν σήμερα «ναι» στη συμμετοχή στην ΕΕ, 17% δεν θα ψήφιζαν και 50% θα τάσσονταν υπέρ της εξόδου από την ΕΕ.

Οι μισοί από τους ερωτηθέντες υποστηρίζουν άλλωστε τη διοργάνωση του δημοψηφίσματος που ανακοίνωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος επιδιώκει να επαναδιαπραγματευθεί τις σχέσεις της χώρας του με τις Βρυξέλλες για να ανακτήσει ορισμένες εξουσίες και στη συνέχεια να υποβάλει αυτή τη νέα συμφωνία σε δημοψήφισμα ως τα τέλη του 2017.

Μεταξύ των Βρετανών που δηλώνουν ότι θέλουν να ψηφίσουν υπέρ μιας εξόδου από την ΕΕ, 12% μόνο λένε ότι θα άλλαζαν γνώμη αν οι διαπραγματεύσεις αποδεικνύονταν επιτυχείς για τη Βρετανία, 47% απαντούν «ίσως», αλλά για το 41% κάτι τέτοιο δεν θα είχε καμιά επίπτωση.

Περίπου 45% των ερωτηθέντων πιστεύει πως η χώρα του έχει πλεονεκτήματα από την ΕΕ (έναντι 34% που πιστεύει το αντίθετο), αλλά 33% πιστεύει πως η βρετανική οικονομία θα ήταν ισχυρότερη έξω από την Ευρώπη, ενώ ποσοστό 37% θεωρεί πως δεν θα άλλαζε τίποτε με την έξοδο από την Ένωση.

Η δημοσκόπηση της Harris Interactive πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 2.114 ενηλίκων από τις 29 Ιανουαρίου ως τις 6 Φεβρουαρίου.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου