Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Άγρια κόντρα Ερντογάν - ΗΠΑ ενώ η Τουρκία συνεχίζει να πουλάει χρυσό στο Ιράν


Άγρια διαμάχη ξέσπασε μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας με απρόβλεπτες συνέπειες και ενώ η Τουρκία συνεχίζει να πουλάει χρυσό στον «ορκισμένο» εχθρό της Αμερικής το Ιράν. Η Ουάσιγκτον, από την μια πλευρά  έβαλε <<πάγο>> στην τουρκική κυβέρνηση για τις ''εμπρηστικές'' δηλώσεις Ερντογάν και Νταβούτογλου για Ισραήλ και  Συρία, ενώ  το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ της Τουρκίας επιτέθηκε στον αμερικανό πρέσβη στην Άγκυρα χαρακτηρίζοντάς τον γκαφατζή και ερασιτέχνη. Και όλα αυτά  την ώρα που η Άγκυρα αρνείται να παραδώσει στις ΗΠΑ για ανάκριση στέλεχος της Αλ Κάιντα το οποίο συνέλαβε με υπόδειξη της CIA!

Όλα ξεκίνησαν από την  δριμεία κριτική που είχε ασκήσει  ο Τούρκος Πρωθυπουργός κ.  Ερντογάν σε όσους προστατεύουν το Ισραήλ το οποίο είχε χαρακτηρίσει «ως ένα κακομαθημένο παιδί» . Επίσης ο   Τούρκος ΥΠΕΞ κ. Νταβούτογλου είχε δηλώσει σχετικά με το καθεστώς Ασσαντ της Συρίας : « Γιατί ο Ασσαντ δεν έριξε ούτε ένα βότσαλο όταν ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη πέταγαν πάνω από το παλάτι του παίζοντας με την αξιοπρέπεια της χώρας του;»

Από τις δηλώσεις αυτές οι ΗΠΑ εμφανίζονται ανήσυχες   και σύμφωνα με την Cumhuriyet , η αμερικανική πλευρά αντέδρασε : Η  εκπρόσωπος του State Department  Victoria Nuland δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι πολύ προβληματισμένες από τα σχόλια των τούρκων ηγετών.

 Όπως αναφέρει η  Zaman, οι πρόσφατες δηλώσεις του αμερικανού Πρέσβη στην Αγκυρα κ. Ricciardone , περί ασαφών κατηγοριών κατά  των προφυλακισμένων στρατιωτικών κλπ για τις υποθέσεις Εργκενεκόν, «Βαριοπούλας» και KCK προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Άγκυρας .

Η σκληρή αντίδραση του αντιπροέδρου του κυβερνητικού κόμματος  ΑΚΡ κ. Χουσεϊν Τσελίκ για  δηλώσεις του αμερικανού πρέσβη κ. Francis Ricciardone προκάλεσε νέες φωτιές.

Ο κ. Τσελίκ τόνισε ότι δεν επιτρέπεται σε έναν ξένο διπλωμάτη να εκφράζει άποψη για το δικαστικό σύστημα της Τουρκίας . Σε μήνυμα του στο Twitter ο Τσελίκ υπενθύμισε ότι ο Ερντογάν είχε αποκαλέσει ''ερασιτέχνη'' τον κ. Ricciardone όταν αυτός είχε αναλάβει το πόστο του στην Αγκυρα και πρόσθεσε:Στο διάστημα που παρήλθε από τότε ο πρέσβης δεν έμαθε ποια είναι η θέση του . Ελπίζω αυτή α είναι η τελευταία του γκάφα».

Ο αμερικανός πρέσβης Ricciardone κλήθηκε για εξηγήσεις  στο τουρκικό ΥΠΕΞ.

 Στο μεταξύ την αντίδραση των ΗΠΑ προκαλεί και η άρνηση της Αγκυρας να παραδώσει το στέλεχος της Αλ Κάϊντα Abu Ghaith στις ΗΠΑ για ανάκριση!

Και σαν να μην έφτανα όλα αυτά υπάρχει και το θέμα της συνεχιζόμενης πώλησης χρυσού από την Τουρκία στο Ιράν. Σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομίας, Z. Caglayan, η Τουρκία δεν θα επηρεασθεί από την πίεση των αμερικανικών κυρώσεων προκειμένου να διακόψει τις εξαγωγές χρυσού προς το Ιράν, ωστόσο η ζήτηση της Τεχεράνης για το συγκεκριμένο μέταλλο ενδέχεται το τρέχον έτος να μειωθεί.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι οι πωλήσεις χρυσού της Τουρκίας, οι οποίες επιτρέπουν στο Ιράν να εξάγει φυσικό αέριο, παρέχουν σημαντική οικονομική βοήθεια στην Τεχεράνη, η οποία έχει αποκλεισθεί από το διεθνές τραπεζικό σύστημα, λόγω των κυρώσεων της Δύσης.

Ο Caglayan δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Θα συνεχίσουμε τις εξαγωγές χρυσού κατά το τρέχον έτος, προς όποιον επιδεικνύει ενδιαφέρον. Δεν έχουμε περιορισμούς και δεν δεσμευόμαστε από περιορισμούς που έχουν επιβληθεί σε άλλους. Ενδέχεται να υπάρξει μείωση στη ζήτηση για εξαγωγές χρυσού. Αυτό το θέμα δεν σχετίζεται με κυρώσεις. Δεν υποκείμεθα σ’ αυτές τις κυρώσεις μέχρι τον ερχόμενο Ιούλιο, όπως και να ’χει, αλλά ενδέχεται να υπάρξει μείωση της ζήτησης από το Ιράν».

Ο CAGLAYAN αρνήθηκε να διευκρινίσει για ποιον λόγο περιμένει η ζήτηση από το Ιράν ενδεχομένως να σημειώσει πτώση.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ιρανικού φυσικού αερίου και πληρώνει την Τεχεράνη με τουρκικές λίρες για την εισαγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς οι κυρώσεις απαγορεύουν την πληρωμή με δολάρια ή ευρώ.

Οι Ιρανοί στη συνέχεια αγοράζουν χρυσό στην Τουρκία και μεταφέρουν ράβδους χρυσού αξίας εκατομμυρίων δολαρίων στο Dubai, όπου μπορούν να πωληθούν για την αγορά ξένου συναλλάγματος ή να μεταφερθούν στο Ιράν.

Ο Caglayan, ο οποίος επανειλημμένως έχει αναφέρει ότι το εμπόριο χρυσού της Τουρκίας με το Ιράν διεξάγεται από ιδιωτικές εταιρείες και δεν υπόκειται στις αμερικανικές κυρώσεις, δήλωσε ότι άλλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων αμερικανικών και ευρωπαϊκών, συνεχίζουν τις εξαγωγές τους προς την Τεχεράνη.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου