Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Μπέργκερ και λουκάνικα με κρέας γαϊδουριού στη Νότια Αφρική


Ένα νέο διατροφικό σκάνδαλο απασχολεί και τις Αρχές στην Νότια Αφρική. Μετά το κρέας αλόγου στην Ευρώπη, μια έρευνα από νοτιοαφρικανικό πανεπιστήμιο εντόπισε κρέας γαϊδουριού και υδροβούβαλου σε μπέργκερ και λουκάνικα.

Το πανεπιστήμιο Στέλενμπος έκανε έρευνα σε 139 δείγματα από τρόφιμα και ανακάλυψε πως στα 99 εξ' αυτών βρέθηκαν ίχνη από προϊόντα που δεν αναγράφονταν στην ετικέτα.


«Η μελέτη μας βρήκε κρέας υδροβούβαλου, γαϊδάρου, κατσίκας και σόγιας στο 68% των 139 προϊόντων που ερευνήθηκαν τα οποία ποικίλουν και συμπεριλαμβάνουν κιμάδες, μπέργκερ, λουκάνικα, νωπά κρέατα και έτοιμα γεύματα», σημειώνει ένας εκ των ερευνητών απ' το πανεπιστήμιο, ο Λόβρενς Χόφμαν. Και προσθέτει: «Η έρευνά μας επιβεβαιώνει πως η λάθος ή η καθόλου αναγραφή των ουσιών στις ετικέτες τροφίμων αποτελεί μια κοινή τακτική στη Νότια Αφρική και καταπατά όχι μόνο την υπάρχουσα νομοθεσία, αλλά μπορεί να έχει και σοβαρές οικονομικές, θρησκευτικές, ηθικές και υγειονομικές επιπτώσεις».

Η μελέτη καταλήγει με την επισήμανση πως στα προϊόντα που ερευνήθηκαν, στο 28% δεν αναγραφόταν η γλουτένη και η σόγια, στο 23% δεν αναγραφόταν ότι περιείχαν κοτόπουλο και στο 37% δεν αναγραφόταν το ότι περιείχαν χοιρινό - ειδικά για το χοιρινό τίθεται κι ένα ερώτημα θρησκευτικής φύσεως, αφού στη Νότια Αφρική κατοικούν πολλοι Μουσουλμάνοι και Εβραίοι, πολλοί εκ των οποίων δεν το καταναλώνουν για λόγους θρησκευτικών πεποιθήσεων.

Πριν από μερικές ημέρες το διατροφικό σκάνδαλο στην Ευρώπη με τον εντοπισμό κρέατος αλόγου αντί βοείου, πήρε μια νέα διάσταση, αφού εκφράστηκαν φόβοι και για κρέας γαϊδουριού που ήρθε απο τη Ρουμανία.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου