Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Εξαπλώνεται το σκάνδαλο με το αλογίσιο κρέας και στη Γερμανία


Νέες διαστάσεις παίρνει το σκάνδαλο με το αλογίσιο κρέας, καθώς ίχνη του ύποπτου κρέατος εντοπίστηκαν σε προϊόντα γνωστής αλυσίδας σούπερ-μάρκετ της Γερμανίας.


Την Τετάρτη οι Αρχές της Γερμανίας επιβεβαίωσαν ότι ερευνούν περιπτώσεις κατεψυγμένων τροφίμων, που μπορεί να περιέχουν κρέας αλόγου και σήμερα, η γερμανική αλυσίδα σούπερ-μάρκετ Real απέσυρε από τα ράφια κατεψυγμένα λαζάνια, ύστερα από έλεγχο, κατά τον οποίο βρέθηκαν ποσότητες αλογίσιου κρέατος.

Το ύποπτο κρέας φαίνεται να προήλθε από τη Ρουμανία, απ' όπου η γαλλλική εταιρία Spanghero αγόρασε το αλογίσιο κρέας και με τη σειρά της το προμήθευσε στην, επίσης γαλλική εταιρία, Comigel, η οποία το διέθεσε στην αγορά με ετικέτα βοδινού.

Όλα ξεκίνησαν στην Βρετανία όταν κρέας αλόγου βρέθηκε σε είδη έτοιμων τροφίμων, όπως κατεψυγμένα μπιφτέκια και λαζάνια, που είχαν την ετικέτα βοδινού. Τις τελευταίες μέρες, το αλογίσιο κρέας φαίνεται να εξαπλώνεται και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αρχικά, βρέθηκαν ίχνη του ύποπτου κρέατος σε καταστήματα στην Γαλλία, τη Σουηδία και την Ελβετία.

Καθώς εντείνονται τα κρούσματα του σκανδάλου στην Ευρώπη, η Κομισιόν ζητάει από τις χώρες μέλη να ξεκινήσουν από 1η Μαρτίου εντατικούς έλεγχους DNA στα βοδινά κρέατα για τρεις μήνες, για να διαπιστωθεί τυχόν ύπαρξη αλογίσιου κρέατος.

Να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα έγινε ήδη ανάκληση των ύποπτων προϊόντων που έχουν φτάσει στα ελληνικά σούπερ-μάρκετ από το εξωτερικό και έχουν αρχίσει  εντατικοί έλεγχοι για την ποιότητα των τροφίμων από τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), καθώς ο αρμόδιοι θορυβήθηκαν από την έκταση που έχε πάρει το θέμα στην Ευρώπη.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου