Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Βρετανία: Μυστικοί αστυνομικοί με ταυτότητες νεκρών παιδιών


Για πάνω από τέσσερις δεκαετίες η βρετανική αστυνομία χρησιμοποιούσε τα στοιχεία νεκρών παιδιών ώστε να φτιάξει πλαστές ταυτότητες, διαβατήρια και διπλώματα οδήγησης για τους μυστικούς αστυνομικούς της. «Μαθαίναμε ακόμα και λεπτομέρειες από τη ζωή του παιδιού που είχαμε πάρει τα στοιχεία και επισκεπτόμασταν το μέρος που ζούσε για να υιοθετήσουμε απόλυτα τη νέα μας ταυτότητά», αποκαλύπτει μυστικός αστυνομικός.



Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Guardian, η μητροπολιτική αστυνομία χρησιμοποιούσε τα στοιχεία τουλάχιστον 80 νεκρών παιδιών, χωρίς τη συγκατάθεση των γονιών τους. Ωστόσο ο εν λόγω αριθμός, που αφορά την περίοδο 1968-1994, μπορεί να είναι και μεγαλύτερος.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα αυτή η πρακτική ήταν αρκετά διαδεδομένη στην αστυνομία το 1960 καθώς τη χρησιμοποιούσαν για να εισβάλλουν μυστικοί πράκτορες σε διάφορες ακτιβιστικές ομάδες, όπως αντικαπιταλιστικές, οικολογικές κ.α.

Η Guardian παρουσιάζει και τις μαρτυρίες μυστικών αστυνομικών που χρησιμοποιούσαν ονόματα νεκρών παιδιών. Ο ένας χρησιμοποιούσε το όνομα Pete Black για να τρυπώσει σε αντιρατσιστικές ομάδες. Πρόκειται για το όνομα ενός τετράχρονου νεκρού παιδιού.

«Πάντα ένα κομμάτι μου σκεφτόταν πως θα ένιωθα αν κάποιος έπαιρνε το όνομα και τα στοιχεία του νεκρού γιου μου για να κάνει κάτι τέτοιο», δηλώνει σήμερα στη Guardian, που  δεν δημοσιεύει το πραγματικό όνομα του αστυνομικού. «Πάντα ένιωθα ενοχές όταν ερχόντουσαν τα γενέθλια του παιδιού. Σκεφτόμουν πως οι γονείς του τον θυμούνται και τους λείπει. Ήταν ένα πολύ παράξενο συναίσθημα», αναφέρει.

Σημειώνεται πως ο εν λόγω μυστικός πράκτορας αποκάλυψε πως για να υιοθετήσει απόλυτα την ταυτότητα που χρησιμοποιούσε είχε επισκεφτεί την πόλη που ζούσε το παιδί και το σπίτι του ώστε να εξοικειωθεί με το περιβάλλον. Παράλληλα σημειώνει πως η δράση του ήταν «αντίστοιχη με αυτή της Στάζι». Οι μυστικοί επισκεπτόμασταν το σπίτι που θεωρητικά είχαμε γεννηθεί για να έχουμε στη μνήμη μας το κτήριο.

«Είναι αυτές οι μικρές λεπτομέρειες που πραγματικά όμως έχουν σημασία. Η περίεργη μυρωδιά που βγαίνει από τον αγωγό που έχει σπάσει εδώ και χρόνια, το Ταχυδρομείο στη γωνία, τα λεωφορεία που μπορείς να χρησιμοποιήσεις».

Ο δεύτερος που πήρε τα στοιχεία ενός παιδιού που πέθανε σε αυτοκινητικό δυστύχημα μίλησε επίσης με τον όρο της ανωνυμίας και υποστήριξε πως η μέθοδος μπορεί να δικαιολογηθεί καθώς ήταν για το «κοινό καλό». Και οι δύο αστυνομικοί ήταν μέλη μιας μυστικής μονάδας, της Ειδικής Μονάδας Διαδηλώσεων (SDS), η οποία διαλύθηκε το 2008.

Ένας τρίτος πράκτορας της ίδιας μονάδας χρησιμοποιούσε το όνομα John Barker, ενός οκτάχρονου αγοριού που πέθανε από λευχαιμία το 1968. Το πραγματικό του όνομα είναι John Dines, όπως αναφέρει η Guardian. Σε αυτή την περίπτωση υπήρξε και μια εμπλοκή, που θα μπορούσε να οδηγήσει στην αποκάλυψη της πραγματικής του ταυτότητας, αλλά και σε ένα μεγάλο σοκ για την οικογένεια του νεκρού παιδιού.

Ειδικότερα, ο μυστικός αστυνομικός κατά τη διάρκεια της αποστολής του δημιούργησε μια διετή σχέση με μια ακτιβίστρια πριν εξαφανιστεί απότομα από τη ζωή της. Η ίδια σε μια προσπάθεια να εντοπίσει τον σύντροφό της ανακάλυψε το πιστοποιητικό γέννησής του και επιχείρησε μέσω αυτού να βρει την οικογένειά του, χωρίς όμως να γνωρίζει πως στην πραγματικότητα ψάχνει για ένα νεκρό παιδί.

Η κοπέλα δηλώνει σήμερα ανακουφισμένη που τελικά δεν κατάφερε να βρει την οικογένεια. «Θα ήταν φοβερό. Πως θα αντιμετώπιζαν το γεγονός πως κάποια ζητάει το παιδί τους που είχε πεθάνει 24 χρόνια πριν».

Η Μητροπολιτική Αστυνομία ερωτηθείσα για τις πρακτικές αυτές δηλώνει: «Δεν επιβεβαιώνουμε, ούτε διαψεύδουμε». «Η επίσημη καταγγελία έχει γίνει και αποτελεί αντικείμενο έρευνας. Κατανοούμε τις ανησυχίες που έχουν εκφραστεί [...] Αυτό που μπορούμε να επιβεβαιώσουμε είναι πως αυτές οι πρακτικές που αναφέρονται στην καταγγελία σήμερα δεν είναι αποδεκτές από τη Μητροπολιτική Αστυνομία», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Στη Guardian αναφέρεται πως η χρήση στοιχείων νεκρών παιδιών ενδέχεται να έχει σταματήσει από τα μέσα της δεκαετίας του ’90, όταν τα αρχεία ψηφιοποιήθηκαν. Ωστόσο η καταγγελία που ερευνά η Μητροπολιτική Αστυνομία αφορά υπόθεση μυστικού αστυνομικού που φέρεται να έχει χρησιμοποιήσει στοιχεία νεκρού παιδιού το 2003.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου