Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Βρετανία: Εξαιρετικά πολύπλοκος ο εντοπισμός προϊόντων με κρέας αλόγου


«Ούτε όλα τα εργαστήρια του κόσμου δεν αρκούν» ειπε χαρακτηριστικά αρμόδιος


Ενα νέο, σοβαρό πρόβλημα έχει προκύψει στη Βρετανία, μία, μόνο, από τις χώρες όπου ξέσπασε το διατροφικό σκάνδαλο με τα προϊόντα κρέατος που περιέχουν δυνητικά επικίνδυνο αλογίσιο κρέας, πιθανότατα με προέλευση τη Ρουμανία.

Οπως το έθεσε χαρακτηριστικά ένας αρμόδιος που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος «ούτε όλα τα εργαστήρια του πλανήτη δεν φτάνουν» για να εξαχθούν γρήγορα και ασφαλή συμπεράσματα για τα χιλιάδες προϊόντα που κυκλοφορούν στη βρετανική αγορά.

Σύμφωνα με δημοσιογραφική έρευνα «πρέπει να ελεγχθούν περίπου 600 γραμμές παραγωγής προϊόντων κρέατος τα οποία καταλήγουν μόνο σε τέσσερις μεγάλες αλυσίδες λιανικής πωλήσεως στη Βρετανία». Οι Αρχές της χώρας έχουν ήδη ζητήσει από τα μεγάλα σουπερμάρκετ και από άλλες επιχειρήσεις διακίνησης τροφίμων, να στείλουν σε ιδιωτικά εργαστήρια δείγματα όλων των σχετικών προϊόντων.

Επειδή η πίεση από την κοινή γνώμη είναι μεγάλη, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον έσπευσε να ανακοινώσει ότι «αποτελέσματα θα ανακοινωθούν μέχρι την Παρασκευή». Ωστόσο πρόκειται για ευσεβείς (πολιτικούς) πόθους, καθώς ο όγκος της εργαστηριακής δουλειάς που απαιτείται είναι τεράστιος.

Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι η βρετανική Υπηρεσία Προδιαγραφών Τροφίμων έχει δώσει εντολή να ελεγχθεί μόνο η τυχόν ύπαρξη DNA αλόγου. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα γίνει γενικότερος έλεγχος για άλλα είδη κρέατος (από αρνί, χοιρινό ή πουλερικά ) τα οποία επίσης μπορεί να είναι μολυσμένα.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου