Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Άποφις: Ο πιο επικίνδυνος αστεροειδής






Η βροχή μετεωριτών στη Ρωσία αλλά και ο αστεροειδής που θα περάσει απόψε ξυστά από τη Γη, φέρνουν στο νου σενάρια καταστροφής του κόσμου που πολλές φορές έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Σε αυτά τα σενάρια πολλές φορές κεντρική θέση έχει ο αστεροειδής «99942 Άποφις».

Ο Αποφις ανακαλύφθηκε τον Ιούνιο του 2004 και η ύπαρξή του επιβεβαιώθηκε το Δεκέμβριο του 2004. Οι πρώτες εκτιμήσεις από τη ΝΑΣΑ έδειχναν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα σύγκρουσης του αστεροειδούς αυτού με τη Γη (ή τη Σελήνη) το 2029, με αποτέλεσμα το θέμα να πάρει μεγάλη δημοσιότητα. Εκτενέστερες παρατηρήσεις έδειξαν ότι είναι απίθανο να γίνει μία τέτοια σύγκρουση το 2029. Παραμένει όμως μία ελάχιστη πιθανότητα σύγκρουσης του ουράνιου αυτού σώματος με τη Γη (ή τη Σελήνη) τον Απρίλιο του 2036, όταν ο Άποφις θα ξαναπεράσει κοντά από τη Γη. Η πιθανότητα για μία τέτοια σύγκρουση τον Οκτώβριο του 2009 ήταν 4 προς 1.000.000.

Ονομάστηκε Αποφις, από το ελληνικό όνομα μίας αρχαίας αιγυπτιακής θεότητας που προσπαθούσε να βυθίσει τον κόσμο στο σκότος καταστρέφοντας τον Ήλιο κατά την περίοδο της νύχτας. Με το όνομα Άποφις εμφανίζεται και ένας χαρακτήρας στην αμερικάνικη σειρά Stargate SG1 της οποίας φανατικοί θεατές δήλωσαν οι Tholen και Tucker που πρωτοανακάλυψαν τον αστεροειδή.

Οι συχνές προσεγγίσεις του αστεροειδούς με τη Γη μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα το συγχρονισμό της τροχιάς του με την τροχιά της Γης αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα μελλοντικής σύγκρουσής του με τη Γη.




Με πληροφορίες από τη Βικιπαίδεια

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου