Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Ιδιωτικοποίηση ή ξεπούλημα του νερού στην Ελλάδα;


Νερό: ουσιαστικοποιημένο ουδέτερο του αρχαίου επιθέτου «νηρός» (αρχαία ελληνική «νεαρός») < έκφραση «νηρόνδωρ»(φρέσκο νερό)  


Ιδιωτικοποίηση ή ξεπούλημα του νερού στην Ελλάδα; Μα είναι το ίδιο.  

Η σημασία του νερού για τον Ανθρώπινο οργανισμό είναι τεράστια. Αποτελεί το εσωτερικό περιβάλλον του ανθρώπινου σώματος, μέσα στο οποίο λειτουργούν τα διάφορα όργανα. Είναι ο φυσικός διαλύτης και το μέσο μεταφοράς των διαφόρων θρεπτικών συστατικών ουσιών καθώς και αποβλήτων του οργανισμού. Σαν δομικό συστατικό αποτελεί το 75-85% του μυϊκού ιστού, το 83% του αίματος και το 20-25% των οστών. Είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος, της πίεσης του αίματος, του πεπτικού συστήματος και της εγκεφαλικής λειτουργίας, αφού τα 3/4 του εγκεφάλου είναι νερό.


Στο θέμα ιδιωτικοποίησης του τομέα ύδρευσης στην Ελλάδα, όπου η χώρα είναι «πρωτοπόρος στην ΕΕ», όπως σχολιάζεται ήδη στον τίτλο της, αναφέρεται εκτενής ανταπόκριση από την Αθήνα στο σημερινό φύλλο της αυστριακής εφημερίδας … «Βίνερ Τσάιτουνγκ» (εκδότης η Αυστριακή Δημοκρατία), με αφορμή την προχθεσινή απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει στην προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την πώληση της ΕΥΑΘ.

Η πώληση της ΕΥΑΘ θα λειτουργήσει, όπως σημειώνεται, ως πιλοτικό πρόγραμμα για την ιδιωτικοποίηση της πολύ μεγαλύτερης ΕΥΔΑΠ, μετά και την έκδοση, τέλη Ιανουαρίου, της σχετικής οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ιδιωτικοποιήσεις στο χώρο ύδρευσης και αποχέτευσης, που έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών σε πολλές κοινοτικές χώρες, ενώ στην Αυστρία έχει τοποθετηθεί αντίθετα όλο το φάσμα των πολιτικών κομμάτων.

Επικριτές της αμφιλεγόμενης οδηγίας, για την οποία καλείται να ψηφίσει τέλη Μαρτίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την καταγγέλλουν ως προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της ύδρευσης από την «πίσω πόρτα», κάτι που απορρίπτει ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Μισέλ Μπαρνιέ, ενώ καθησυχαστικός εμφανίζεται και ο Αυστριακός πρώην Επίτροπος Γεωργίας, Φραντς Φίσλερ.

Σύμφωνα με τον Φίσλερ, δεν πρόκειται για ιδιωτικοποίηση του νερού ή ξεπούλημά του σε κάποιον, αλλά για παραχωρήσεις, όπως ήδη γίνεται από πλευράς τοπικής αυτοδιοίκησης για πολλούς τομείς, όπως τη διαχείριση απορριμμάτων, ωστόσο οι αντίπαλοι της ιδιωτικοποίησης συμφωνούν στο γεγονός πως ακριβώς στην κλονιζόμενη από την κρίση Ελλάδα επιχειρείται αυτό το πείραμα για ολόκληρη την ΕΕ. ( …πως ταυτοποιούν τα απορρίματα με το νερό, είναι το ίδιο χρήσιμα για την ανθρώπινη επιβίωση;)

Όπως αναφέρεται στην ανταπόκριση, στόχος του ΤΑΙΠΕΔ είναι η πώληση της ΕΥΑΘ – της οποίας η αξία στο χρηματιστήριο ανέρχεται στα 218 εκατομμύρια ευρώ – το τέταρτο τρίμηνο του 2013 και προς πώληση διατίθεται το 51% των μετοχών της, ενώ το μερίδιο του δημοσίου ανέρχεται σήμερα στο 74,02%.

Όμως τα σχέδια αυτά προκαλούν στην Ελλάδα έντονη αντίσταση κατά της ιδιωτικοποίησης του τομέα ύδρευσης, καθώς, όπως δηλώνει η Ελευθερία Χατζηγεωργίου, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, «το νερό δεν είναι εμπόρευμα, αλλά κοινωνικό αγαθό» και η ίδια καλεί τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης σε κινητοποίηση κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, προειδοποιώντας πως «η σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση των επιχειρήσεων ύδρευσης, ακόμη και αν πραγματοποιηθεί προσεχώς από την κυβέρνηση, θα είναι εξαιρετικά βραχύβια».

Εχουμε και λέμε:


Υπάρχουν αποφάσεις που για τον βλάκα που δεν μπορεί να δει πέρα απ την μύτη του , φαίνονται άνευ ή μικρής σημασίας, ειδικά όταν ο βλάκας φαντάζεται πως ένα ποτήρι νερό είναι αυτονόητο και δεδομένο. Όμως αυτές οι αποφάσεις, έχουν ΤΕΡΑΣΤΙΑ σημασία για όλους τους ανθρώπους –και την ζωή στην ΓΗ που τόσο δεινοπαθεί από τις πρακτικές των επικυρίαρχων και των υποτελών τους. Μια τέτοια, είναι και η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον Έλεγχο, την διαχείριση και την εμπορευματοποίηση του ΝΕΡΟΥ και των γεωτρήσεων πηγαδιών και όμβριων υδάτων κατ εντολή τηςANGEDA 21.

Το νερό είναι ένας πολύτιμος για την ζωή και την επιβίωση, αλλά και πολύ ευαίσθητος και πολύπαθος, φυσικός πόρος. Είναι το πολυπληθέστερο στοιχείο της φύσης αφού καλύπτει το 70% του πλανήτη και μετά το οξυγόνο αποτελεί το σημαντικότερο συστατικό της ζωής. Η έντεχνη έλλειψη του και κατά προέκταση η αυξανόμενη ζήτηση οδηγούν σε προβλήματα με επιπτώσεις στην κοινωνία, στην οικονομία, στην υγεία και στην καθημερινή μας ζωή, μας λένε.

Από πότε ένας φυσικός πόρος όπως το νερό είναι επικίνδυνο και πρέπει να ελεγχθεί και να εμπορευματοποιηθεί;

Σειρά έχει ο αέρας; 



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου