Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

«Σκάνδαλα και… «διαδοχολογία» στο Βατικανό


Με σκάνδαλα, υπόγειες συμμαχίες και κινήσεις για την επιλογή του διαδόχου του πάπα Βενέδικτου ασχολούνται την Παρασκευή Ιταλοί αναλυτές.

«Ο πάπας τον περασμένο Απρίλιο ανέθεσε σε τρεις καρδινάλιους εμπιστοσύνης του την διεξαγωγή έρευνας για την κατάσταση στο εσωτερικό της Αγίας Έδρας», ειδικά σε ό,τι αφορά «την υπόθεση της κλοπής απόρρητων ντοκουμέντων του ίδιου του Ποντίφικα», γράφει η εφημερίδα της Ρώμης Ιλ Μεσατζέρο, σε εκτενές άρθρο της.

Οι τρεις καρδινάλιοι έφτασαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις χρηματισμού και διαφθοράς, όπως και σεξουαλικά σκάνδαλα, αν και διαβεβαίωσαν ο κύριος εκκλησιαστικός κορμός θεωρείται υγιής, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Την Δευτέρα, ο Γερμανός ποντίφικας - ο οποίος θα υπογράψει την παραίτησή του την Τετάρτη το βράδυ, 27 Φεβρουαρίου - αναμένεται να κάνει δεκτούς τους εν λόγω τρεις καρδινάλιους (Γιόζεφ Τόμκο, Σαλβατόρε Ντε Τζόρτζι, Ζούλιαν Χέρανς Κασάντο) για μια τελευταία αναλυτική συζήτηση.

Σύμφωνα με παρατηρητές το μήνυμα που επιθυμεί να στείλει ο απερχόμενος πάπας είναι ότι η όλη αυτή πραγματικότητα θα πρέπει να εξετασθεί σε βάθος από τον διάδοχό του σε αναζήτηση αποτελεσματικών λύσεων.

Εκφράζεται ο φόβος, παράλληλα, ότι λεπτομέρειες σχετικά με τα συγκεκριμένα σκάνδαλα-που, έως τώρα, δεν έχουν δημοσιοποιηθεί- μπορεί να αρχίσουν να διαρρέουν άμεσα, δηλητηριάζοντας το κλίμα του Κογκλάβιου και καταφέρνοντας να επηρεάσουν καθοριστικά την επιλογή του διαδόχου του Γιόζεφ Ράτσινγκερ.

Έγινε ήδη αναφορά στον αδελφό του Καναδού καρδινάλιου Μαρκ Ουγιέ, ο οποίος έχει ομολογήσει ότι πριν πολλά χρόνια παρενόχλησε σεξουαλικά δυο ανήλικες. Αναφέρθηκε επίσης η ανάκριση του αρχιεπισκόπου της Νέας Υόρκης, Τίμοθι Ντόλαν, για το πώς χειρίστηκε την υπόθεση των παιδεραστών κληρικών στην επισκοπή του Μιλγουόκι, τονίζει η Ιλ Μεσατζέρο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Βενέδικτος ΙΣΤ' θα προτιμούσε ο διάδοχος του να μην είναι Ιταλός για να δοθεί και πάλι, με τον τρόπο αυτό, μια ισχυρή διεθνής πνοή στην Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου