Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Η πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας στρατηγικά…


Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία από τα ξημερώματα, το σταλινικό καθεστώς της Βόρειας Κορέας, κάνοντας πράξη τις απειλές του, προχώρησε σε πυρηνική δοκιμή, την τρίτη κατά σειρά, η οποία όπως προέκυψε από τα τελευταία στοιχεία ήταν και η ισχυρότερη μέχρι σήμερα.

Η ισχύς της πυρηνικής συσκευής που δοκιμάστηκε ήταν σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, 6-7 κιλοτόνους τουλάχιστον και προκάλεσε επιφανειακό σεισμό στην περιοχή της τάξεως των 4,9 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ. Το μεγάλο ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι εάν επρόκειτο για πυρηνική συσκευή πλουτωνίου, ή η χώρα ξεκίνησε πυρηνικές δραστηριότητες με βάση το ουράνιο…


Το ζητούμενο είναι να εξασφαλίσεις το ουράνιο, αφού στη συνέχεια η επεξεργασία του είναι ευκολότερη διαδικασία σε σύγκριση με το πλουτώνιο. Η κατάσταση θα ξεκαθαριστεί μετά από την ενδελεχή σεισμική ανάλυση, αλλά και δείγματα από την ατμόσφαιρα (τον αέρα) που θα συλλεγούν, οπότε αναμένονται περισσότερα στοιχεία τις ερχόμενες εβδομάδες.

Ο λόγος που η Βόρεια Κορέα επεδίωξε και ανέπτυξε πυρηνικό οπλοστάσιο έχει δυο παραμέτρους. Αφενός, η προφανής παράμετρος, η ανάγκη να ενισχύσει την αποτροπή της απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες, ώστε να αποφύγει μια απόφαση επέμβασης, η οποία όσο αιματηρή και να εξελιχθεί, εάν ληφθεί, θα καταλήξει στην κατάρρευση του καθεστώτος. Δεν ήταν τελικά τυχαίο το βίντεο που κυκλοφόρησαν πριν από λίγες ημέρες οι Βορειοκορεάτες με τα «επιστημονικά επιτεύγματα» της χώρας, μέσα στο οποίο φαινόταν πύραυλος να εκτοξεύεται και στη συνέχεια μια αμερικανική μεγαλούπολη σαν τη Νέα Υόρκη, με τους ουρανοξύστες να φλέγονται…

Αφετέρου όμως, το πυρηνικό οπλοστάσιο στοχεύει και στην Κίνα, όσο υπερβολικό κι αν μοιάζει αυτό. Ο λόγος είναι, ότι το καθεστώς της Πιονγκ Γιανγκ, επιθυμεί να μειώσει την εξάρτησή του από τους Κινέζους, καθώς το Πεκίνο είναι η μοναδική δύναμη στην οποία μπορεί να υπολογίζει για βοήθεια. Όλα αυτά όμως, στον θαυμαστό κόσμο των διεθνών σχέσεων, έχουν το αντίτιμό τους.

Εάν επιχειρήσει κανείς και μια «τραβηγμένη» ανάλυση της πυρηνικής δοκιμής, θα μπορούσε να δει και κάτι το θετικό… Αυτό είναι ότι το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν θα αισθανθεί αρκετά ασφαλές και μη εκβιαζόμενο, ώστε να προσπεράσει τις κινεζικές αντιρρήσεις και να πετύχει απευθείας διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με στόχο και να διατηρηθεί στην εξουσία και να εισέλθει ξανά στη διεθνή κοινότητα, αφού προς το παρόν αποτελεί τον μεγαλύτερο παρία (rogue state)…



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου