Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

VatiLeaks: Η "καυτή" έκθεση της επιτροπής των καρδιναλίων θα παραδοθεί στο νέο Πάπα


Υπόθεση VatiLeaks: "Γκέι λόμπι", δωροδοκίες και δίκτυο εκβιασμών στο Βατικανό; Οι έρευνες συνεχίζονται λίγο πριν την ανάδειξη νέου Πάπα.

Ο Πάπας Βενέδικτος XVI δέχτηκε σήμερα την τριμελή επιτροπή καρδιναλίων η οποία διεξήγαγε έρευνα από τον περασμένο Απρίλιο για το σκάνδαλο VatiLeaks, το οποίο αφορά τη διαρροή εμπιστευτικών εγγράφων του Βατικανού, ανακοίνωσε η Αγία Έδρα.


Η έκθεση που συνέταξαν μετά την διεξαγωγή της έρευνας θα παραδοθεί αποκλειστικά και μόνο στο νέο Πάπα. "Ο Άγιος Πατέρας αποφάσισε οι ενέργειες, οι οποίες είναι γνωστές μόνο σε εκείνον, να τεθούν στην αποκλειστική διάθεση του διαδόχου του", δήλωσε κατά την ενημέρωση του Τύπου ο εκπρόσωπος του Βατικανού, πατήρ Φεντερίκο Λομπάρντι.

Η εφημερίδα La Stampa είχε γράψει ότι είχε προγραμματιστεί η ακρόαση των τριών καρδιναλίων, του Ισπανού Χούλιαν Χεράνθ, του Σλοβάκου Γιόζεφ Τόμκο και του Ιταλού Σαλβατόρε Ντε Τζόρτζι, να γίνει πριν από την παραίτηση του Πάπα, την Πέμπτη 28η Φεβρουαρίου.

"Με το πέρας των εργασιών τους, ο Πάπας θέλησε να τους συγχαρεί για τα αποτελέσματα και να τους εκφράσει την ικανοποίησή του. Παρά τις ανθρώπινες αδυναμίες που χαρακτηρίζουν κάθε όργανο, η έρευνά τους δείχνει μεγαλοψυχία, ορθότητα και το πνεύμα αυτών που υπηρετούν στην Αγία Έδρα, προς υποστήριξη της αποστολής που ο Χριστός εμπιστεύτηκε στο διάδοχο του Αγίου Πέτρου", ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος.

Το Βατικανό καταδίκασε το Σάββατο δημοσιεύματα του Τύπου, κυρίως του ιταλικού, για τα οικονομικά και σεξουαλικά σκάνδαλα στην Αγία Έδρα χαρακτηρίζοντάς τα "ψευδείς πληροφορίες" που αποσκοπούν να "ελέγξουν" το επόμενο κογκλάβιο, σύμφωνα με την ανακοίνωσή του.

Ο πατήρ Φεντερίκο Λομπάρντι είχε τονίσει ότι "ορισμένοι επιδιώκουν να επωφεληθούν από μια κίνηση αιφνιδιασμού και αποπροσανατολισμού" μετά την ανακοίνωση της ιστορικής παραίτησης του Πάπα για να "προκαλέσουν σύγχυση και να θέσουν σε ανυποληψία την Εκκλησία και την ηγεσία της".

Φήμες κυκλοφόρησαν έπειτα από άρθρα της Repubblica και του περιοδικού Panorama για την ύπαρξη ενός "γκέι λόμπι" και ενός δικτύου εκβιασμών και δωροδοκιών στο Βατικανό, στο πλαίσιο του σκανδάλου VatiLeaks.

Υπό τον τίτλο "Σεξ και σταδιοδρομία, οι εκβιασμοί στο Βατικανό πίσω από την παραίτηση του Πάπα Βενέδικτου XVI", η εφημερίδα Ρεπούμπλικα είχε γράψει ότι ο καρδινάλιος Χούλιαν Χεράνθ, επικεφαλής της καθολικής οργάνωσης Opus Dei, είχε αναφερθεί τον Οκτώβριο ενώπιον του Πάπα για τον "πιο άσεμνο" φάκελο του Vatileaks: δηλαδή "ένα εγκάρσιο δίκτυο ενωμένο δια του σεξουαλικού προσανατολισμού".

Ο Πάπας φέρεται να ήταν τελείως αντίθετος και αυτό συνέβαλε στην απόφασή του να παραιτηθεί, σύμφωνα με τη Ρεπούμπλικα.

Πηγές στο Βατικανό είχαν αναφέρει κατόπιν ότι ο Πάπας Βενέδικτος δεν μπορούσε να επηρεαστεί από ένα γνωστό φαινόμενο που χρονολογείται πολύ πριν εκλεγεί Ποντίφικας, και ότι η εξασθένιση της υγείας του ήταν η αιτία της παραίτησής του.

Ο Βενέδικτος XVI είχε αναθέσει τον Απρίλιο, μόλις ξέσπασε το σκάνδαλο VatiLeaks, στους τρεις καρδιναλίους να εξετάσουν δεκάδες πρόσωπα που εργάζονται στο Βατικανό, πολιτικούς υπαλλήλους και κληρικούς, συμπεριλαμβανομένων και άλλων καρδιναλίων, για τη διαρροή των εμπιστευτικών εγγράφων. Η έκθεσή τους παραμένει εμπιστευτική.

Στην υπόθεση VatiLeaks, ο Πάολο Γκαμπριέλε, ο οικονόμος του Ποντίφικα, καταδικάστηκε τον περασμένο Οκτώβριο σε φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους γιατί υπεξαίρεσε εμπιστευτικά έγγραφα του Βατικανού. Του δόθηκε χάρη αργότερα.

Ο ιταλικός Τύπος είχε αναφέρει την εκδοχή ο Πάπας να παραδώσει την έκθεση στους καρδιναλίους κατά τις συνελεύσεις τους από 1ης Μαρτίου για την προετοιμασία του κογκλάβιου για την εκλογή του διαδόχου του.

Ο Αμερικανός Γκρεγκ Μπερκ, σύμβουλος επικοινωνίας του Βατικανού, δήλωσε σήμερα ότι τα μέσα ενημέρωσης "μπορεί να προσπαθήσουν" να επηρεάσουν το προσεχές κογκλάβιο και "ορισμένα μπορεί να γίνουν πράγματι απεχθή".

"Οι αρνητικές συνέπειες ενός έργου φαντασίας και γενίκευσης έχουν άμεση επίδραση στη ζωή και την υπόληψη ανθρώπων. Άνθρωποι πιθανώς υπέφεραν εξαιτίας εγγράφων που εκλάπησαν" στο πλαίσιο του σκανδάλου "Vatileaks", είπε ο Μπερκ. "Υπάρχουν άνθρωποι που έχασαν τα πάντα, ενώ ορισμένοι δημοσιογράφοι άντλησαν μεγάλα οφέλη".



Ο Πάπας άλλαξε τον νόμο για να εκλεγεί νωρίτερα ο διάδοχος του

Εν τω μεταξύ, σε τροποποίηση νόμου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας προχώρησε ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ' ώστε να είναι δυνατόν να συγκληθεί νωρίτερα το κονκλάβιο που θα αναδείξει τον διάδοχό του.

Οι αλλαγές αυτές ενδέχεται να επηρεάσουν το χρονοδιάγραμμα εκλογής νέου Πάπα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Βατικανού, οι καρδινάλιοι δεν χρειάζεται πλέον να περιμένουν 15 ημέρες από την υπογραφή της παραίτησης του Ποντίφικα για την έναρξη της διαδικασίας του κογκλάβιου.

Η παραίτηση του Πάπα Βενέδικτου ΙΣτ’ - κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στο Βατικανό εδώ και 600 χρόνια - ισχύει από τις 28 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, υπάρχει πλέον η δυνατότητα να ξεκινήσει η εκλογή για τον νέο Πάπα πριν από τις 15 Μαρτίου – αλλά μετά την 1η Μαρτίου.

Το Βατικανό αναφέρει ότι η τροποποίηση έγινε εξαιτίας του γεγονότος ότι το καταστατικό είχε διαμορφωθεί για τη σύγκληση του κογκλάβιου μετά τον θάνατο του Πάπα και όχι μετά από παραίτηση.

Ο Ποντίφικας θα απευθυνθεί για τελευταία φορά στους πιστούς την Τετάρτη ενώ την Πέμπτη θα υπογράψει την παραίτησή του.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου