Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Θεωρίες συνωμοσίας για τον Τσάβες


Από τι πέθανε τελικά και πότε ο Ούγκο Τσάβες; Πέθανε από καρκίνο ή κάποιος βρίσκεται πίσω από το θάνατό του; Πέθανε χθε, Τρίτη, ή ήταν νεκρός εδώ και εβδομάδες; Αυτά τα ερωτήματα ταλανίζουν τους υποστηρικτές του προέδρου της Βενεζουέλας, οι οποίοι προσπαθούν, μάταια, να δώσουν απαντήσεις.

Έτσι, οι συνωμοσιολόγοι, που λατρεύουν να ανακαλύπτουν τη δική τους αλήθεια πίσω από σημαντικά γεγονότα, δεν θα μπορούσαν να μην επιδοθούν στην αγαπημένη τους ασχολία και να δουν από διαφορετική σκοπιά την περίπτωση του θανάτου του Τσάβες.


Από τι πέθανε;

Πολλοί είναι αυτοί, λοιπόν, που βλέπουν πίσω από τον καρκίνο του Τσάβες κάτι ύποπτο. Σύμφωνα άλλωστε με τον αντιπρόεδρο, Νλικολα Μαντούρο, η ασθένεια του προέδρου Ούγκο Τσάβες οφείλεται σε «επίθεση» του εχθρού, ενώ κατήγγειλε συνομωσίες για την ανατροπή της κυβέρνησης και υποσχέθηκε να ανακαλύψει ποιος κρύβεται πίσω από τη δολοφονία του.

Σε αυτό το κλίμα, όμως, κινούνται και πολλοί άλλοι, οι οποίοι υιοθετούν την άποψη ότι ο καρκίνος «εμποτίστηκε» στον Τσάβες από τους Αμερικανούς, ενώ άλλοι μιλούν ξεκάθαρα για δηλητηρίαση.

Βασίζουν, δε, τις κατηγορίες τους στα συχνά περιστατικά εμφάνισης καρκίνου στους προέδρους της Λατινικής Αμερικής, από τον πρώην πρόεδρο της Παραγουάης Φερνάντο Λούγο, που διαγνώστηκε με καρκίνο στους λεμφαδένες, την πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ, από την οποία αφαιρέθηκε λέμφωμα, τον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας, Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος διαγνώστηκε με καρκίνο του λάρυγγα, μέχρι και τον πρόεδρο της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος, που έπασχε από καρκίνο του προστάτη.

Ο ίδιος ο Τσάβες, άλλωστε, το 2011 είχε κατηγορήσει ανοιχτά τις ΗΠΑ, λέγοντας ότι είναι πιθανό να έχουν αναπτύξει «μια τεχνολογία, που μπορεί να προσβάλλει με καρκίνο» τους ανθρώπους.



Που πέθανε;

Την ίδια στιγμή, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι ο «κομαντάντε» δεν πέθανε στη Βενεζουέλα, αλλά στην Κούβα. Παρότι λέγεται πως νοσηλευόταν σε στρατιωτικό νοσοκομείο στο Καράκας, οι συνωμοσιολόγοι υποστηρίζουν πως άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της Κούβας, όπου εισήχθη εσπευσμένα την περασμένη Παρασκευή.

Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα ABC, που επικαλείται ανώνυμες πηγές, μεταφέρθηκε μυστικά στην Κούβα, υπόθεση που ενισχύεται από το γεγονός ότι κανένας από τους υπουργούς του δεν εθεάθη στο νοσοκομείο του Καράκας.



Πότε πέθανε;

Ένα ακόμα ερώτημα που παραμένει αναπάντητο, είναι αν πέθανε χθες ή αν ήταν νεκρός εδώ και εβδομάδες. Ο διπλωμάτης Γκιγιέρμο Κότζεζ δήλωσε πως η μηχανική υποστήριξη που διατηρούσε στη ζωή τον Τσάβες σταμάτησε πριν τέσσερις ημέρες, κατ' εντολή των θυγατέρων του.

Άλλοι πάλι, πιστεύουν πως είχε χάσει τη μάχη με το θάνατο αρκετές εβδομάδες πριν, μια και οι εμφανίσεις του είχαν πάψει, με εξαίρεση τη φωτογραφία που κυκλοφόρησε, με τον ίδιο να χαμογελά αγκαλιά με τις κόρες του στις 15 Φεβρουαρίου.





Μήπως τελικά δεν έχει πεθάνει;

Κάποιοι πιο ακραίοι, υποστηρίζουν ότι οΤσάβες ζει! Μην έχοντας δει το άψυχο σώμα του, πιστεύουν πως είναι ακόμα ζωντανός και στηρίζουν το σενάριο αυτό στην περίπτωση του Οσάμα μπιν Λάντεν, του οποίου το πτώμα δεν είδε κανείς.

Εν τω μεταξύ, συνοδεία στρατιωτικού αγήματος, το φέρετρο που περιέχει τη σορό του αποθανόντος προέδρου της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες μεταφέρθηκε από το νοσοκομείο μέσα από τους δρόμους του Καράκας, όπου είχαν συγκεντρωθεί πλήθη κόσμου, για να θρηνήσουν και να αποτίσουν τον ύστατο φόρο τιμής στον ηγέτη της χώρας.

Οι στρατιώτες τοποθέτησαν το φέρετρο σε ένα όχημα, το οποίο ήταν σταθμευμένο έξω από το νοσοκομείο, όπου άφησε την τελευταία του πνοή ο Τσάβες.

«Ο Τσάβες στο Πάνθεον» φώναζαν οι πιστοί οπαδοί του, αναφερόμενοι στο μαυσωλείο, που έχει ανεγερθεί για να φιλοξενήσει το λείψανο του ήρωα του απελευθερωτικού αγώνα στη νοτιοαμερικανική ήπειρο, Σιμόν Μπολίβαρ.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου