Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Η Τουρκία βγάζει λεφτά από τον εμφύλιο στη Συρία - Μεγάλα κέρδη για την αμυντική της βιομηχανία


Του Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ

Όλα έχουν την εξήγησή τους : Ο εμφύλιος στη Συρία σημαίνει μεγάλα κέρδη για την τουρκική αμυντική βιομηχανία, αποκαλύπτει  άρθρο του κ. Burak Bekdil,  που δημοσιεύεται στην αγγλόγλωσση τουρκική εφημερίδα Hurriyet Daily News. Ο αρθρογράφος αναφέρεται στις νέες ευκαιρίες που δίνονται στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας να πουλήσει όπλα στη Σαουδική Αραβία στο πλαίσιο  του κοινού μετώπου εναντίων του Άσαντ.

Συγκεκριμένα γράφει ότι οι βιομηχανίες κατασκευής αρμάτων αναμένεται να αποκομίσουν μεγάλα κέρδη από τα συμβόλαια με τις χώρες του σουνιτικού μπλοκ με πρωτοστάτη τη Σαουδική Αραβία. Στο όνομα της πολιτικής αλληλεγγύης  με την Τουρκία εναντίων του καθεστώτος Άσαντ, αναμένεται μια «προτιμησιακή μεταχείριση» στις αμυντικές συμφωνίες. Σύμφωνα με τον κ. Bekdil, το σουνιτικό μπλοκ χωρών το οποίο ενεπλάκη πλέον ενεργά στον αγώνα κατά του Άσαντ, αποτελεί τους καλύτερους πελάτες της Τουρκίας.

"Μπορώ να πω ότι  τυγχάνουμε πιο θερμής υποδοχής σε ορισμένες πρωτεύουσες του Κόλπου από ό, τι πριν.Μας έχουν καταστήσει σαφές ότι οι σχεδόν άριστες πολιτικές σχέσεις των χωρών τους έχουν με την Τουρκία θα μπορούσε σύντομα να μετατραπεί σε νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες για τις τουρκικές εταιρείες άμυνας », είπε στέλεχος των τουρκικών αμυντικών βιομηχανιών.

Το 2012, η Σαουδική Αραβία ήταν ο 3ος μεγαλύτερος πελάτης της βιομηχανίας άμυνας της Τουρκίας, με τις τουρκικές εξαγωγές αποτιμώνται στα 99 εκατ. δολάρια, ή 7,8% του συνόλου άμυνας της Τουρκίας και των εξαγωγών αεροδιαστημικής αξίας 1.262.000.000 $. Οι Τουρκικές εξαγωγές αμυντικού στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανήλθαν σε 101 εκ. δολάρια, και στο Μπαχρέιν σε 91.000.000 δολαρίων κατά το ίδιο έτος. Οι τρεις χώρες του Κόλπου συνολικά αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τέταρτο όλων των εξαγωγών  αμυντικού υλικού  της Τουρκίας το 2012.

Αξιωματούχοι είπαν ότι τουρκικά τεθωρακισμένα οχήματα της Otokar, θυγατρική του Ομίλου Κότσ, θα μπορούσε να πουλήσει στη Σαουδική Αραβία εκατοντάδες τανκς Αλτάι,  που εξελίσσεται τωρα. Μια πηγή στο γραφείο του Υφυπουργού για τις Αμυντικές Βιομηχανίες (SSM), δήλωσε ότι μια πώληση Αλτάι στην Σ.Αραβία στο εγγύς μέλλον ήταν «αρκετά πιθανή». Η Σαουδική Αραβία έχει 320 παλιά AMX-30 γαλλικής κατασκευής τανκς . Πηγές του κλάδου Άμυνας δήλωσαν ότι η αντίπαλος της Otokar σε οποιαδήποτε Σαουδική συμφωνία  για τανκς θα μπορούσε να είναι το γαλλικό Leclerc.

Πάντως οι Τούρκοι αισιοδοξούν...

Και μετά σου λένε ότι νοιάζονται για τους ...πρόσφυγες από την Συρία...  





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου