Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Δραματική αύξηση αυτοκτονιών 2009-2011


Τις 1.245 έφτασαν συνολικά οι αυτοκτονίες την τριετία 2009-2011 με βάση τα δελτία των ληξιαρχείων της χώρας και τις ιατροδικαστικές υπηρεσίες, που συλλέγει η Ελληνική Στατιστική Αρχή, σύμφωνα με έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή. Στο έγγραφό του ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ παραθέτει στοιχεία που δείχνουν ότι οι αυτοχειρίες το 2009 ανήλθαν σε 391, το 2010 σε 377 και το 2011 σε 477, συνολικά δηλαδή 1.245 αυτοκτονίες την τριετία.


Όπως όμως εξηγεί ο κ. Γεωργίου, η ΕΛΣΤΑΤ δεν συλλέγει στοιχεία για τις απόπειρες αυτοκτονίας ενώ τα στοιχεία για το 2012 δεν είναι ακόμα διαθέσιμα.

Ως προς τη μεθοδολογία, η ΕΛΣΤΑΤ ενημερώνει ότι στο πλαίσιο της έρευνας Φυσικής Κίνησης Πληθυσμού, συλλέγει από τα ληξιαρχεία όλης της χώρας τα στατιστικά δελτία θανάτου. Στα δελτία αυτά, τα οποία συμπληρώνονται από τον Ληξίαρχο με βάση τα Ιατρικά Πιστοποιητικά θανάτων, αναφέρεται η αιτία θανάτου, και ειδικότερα, στην περίπτωση βίαιου θανάτου, καταγράφεται αν πρόκειται για αυτοκτονία, ατύχημα ή ανθρωποκτονία.

Επιπλέον, η ΕΛΣΤΑΤ σε περιπτώσεις αδιευκρίνιστης αιτίας θανάτου, προβαίνει σε συμπληρωματικούς ελέγχους, σε συνεργασία με τις ιατροδικαστικές αρχές και αν δεν υπάρξει οριστικός χαρακτηρισμός (αυτοκτονία, ατύχημα ή ανθρωποκτονία) από τους ιατροδικαστές, οι περιπτώσεις αυτές κατατάσσονται στις «αδιευκρίνιστες». 




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου