Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Ο «Μεγάλος Αδελφός» της NSA χάκεψε εκατομμύρια email Αμερικανών!


Για δέκα χρόνια η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ έτρεχε πρόγραμμα με την κωδική ονομασία «αστρικός άνεμος» και συγκέντρωνε τεράστιες και τυχαίες ποσότητες προσωπικών δεδομένων.

Η κυβέρνηση Ομπάμα για περισσότερο από δύο χρόνια επέτρεψε στην Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA) να συνεχίσει τη συλλογή τεράστιων ποσοτήτων αρχείων που καταγράφουν λεπτομερώς τα email και τη χρήση του Διαδικτύου από τους Αμερικανούς πολίτες, σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα που δημοσιεύει σήμερα η βρετανική εφημερίδα «The Guardian».

Με βάση τα απόρρητα έγγραφα της NSA που διέρρευσαν την Πέμπτη, το εν λόγω μυστικό πρόγραμμα επιτήρησης των email και άλλων δεδομένων στις ΗΠΑ ξεκίνησε μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου από τον Τζορτζ Μπους και συνεχίστηκε μέχρι το 2011 με τον Μπαράκ Ομπάμα στην προεδρία της Αμερικής.

Η νέα διαρροή έρχεται τρεις εβδομάδες έπειτα από την ημέρα που πρώτη η Guardian άρχισε να δημοσιεύει απόρρητα έγγραφα της NSA που έλαβε από τον Έντουαρτ Σνόουντεν και έτσι ξέσπασε το σκάνδαλο παρακολουθήσεων από την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ.

Η συλλογή αυτών των αρχείων ξεκίνησε έπειτα από ευρύ ένταλμα διαδικτυακής επιτήρησης από την κυβέρνηση Μπους και είχε την κωδική ονομασία «αστρικός άνεμος», ενώ διήρκησε για περίπου δέκα χρόνια!

Σύμφωνα με όσα δημοσιεύει σήμερα η Guardian, η NSA άρχισε τη συλλογή τεράστιου και τυχαίου όγκου μεταδεδομένων που αφορούσαν σε επικοινωνίες Αμερικανών με τουλάχιστον έναν άνθρωπο που βρισκόταν εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών ή σε συνομιλίες με άτομα που δεν ήταν πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τελικά, η NSA απέκτησε πλήρης εξουσία στην ανάλυση μεταδεδομένων επικοινωνίας που σχετίζονται με πρόσωπα που βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και με άτομα που θεωρούσαν ότι βρίσκονται στις ΗΠΑ, σύμφωνα με σχετικό σημείωμα του 2007 του αμερικανικού υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο χαρακτηρίζεται απόρρητο.

Τα μεταδεδομένα που η NSA συνέλεξε για τουλάχιστον μια δεκαετία αφορούν σε λεπτομέρειες των προσωπικών λογαριασμών email Αμερικάνων, όπως και την πλήρη καταγραφή διευθύνσεων IP (Internet Protocol) μέσα από τις οποίες εντοπίζεται η φυσική θέση του αποστολέα, αλλά και του παραλήπτη.

Όμως, ενώ ο «αστρικός άνεμος» έχει λήξει, επιπλέον απόρρητα έγγραφα της NSA που επικαλείται η εφημερίδα Guardian δείχνουν ότι μερική συλλογή διαδικτυακών αρχείων Αμερικανών πολιτών συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Τον Δεκέμβριο του 2012, για παράδειγμα, η NSA ξεκίνησε ένα νέο πρόγραμμα που επιτρέπει την ανάλυση των επικοινωνιών στο εσωτερικό των ΗΠΑ, οδηγώντας σε ένα διπλασιασμό του όγκου των δεδομένων που διέρχονται μέσα από τα φίλτρα της.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου