Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Πούτιν: "ο κυβερνοπόλεμος θα είναι χειρότερος από τον "συμβατικό" πόλεμο"


Πρόσφατα, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ότι «η ανατρεπτική δύναμη» στις κυβερνο-επιθέσεις μπορεί να είναι ισχυρότερη από εκείνη των συμβατικών όπλων, και υπογράμμισε την ανάγκη της αποτελεσματικής αντιμετώπισης των απειλών στον κυβερνοχώρο.

«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για την αποτελεσματική απόκρουση και «συντριβή» των απειλών στον κυβερνοχώρο. Κι αυτό θα συμβεί  με την αύξηση του επιπέδου προστασίας των υφιστάμενων υποδομών, ιδιαίτερα των πληροφοριακών συστημάτων των στρατηγικών και των πλέον κρίσιμων εγκαταστάσεων», είπε ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, που είχε σαν θέμα τη βελτίωση της στρατιωτικής οργάνωσης της Ρωσίας για την περίοδο έως το 2020. Ο Πούτιν είπε ακόμα ότι οι λεγόμενες «κυβερνο-επιθέσεις» ήδη εφαρμόζονται για την επίλυση σημαντικών προβλημάτων στρατιωτικο-πολιτικής φύσεως. Σημείωσε δε, ότι η λεγόμενη «επιθετική ισχύς» στα πληροφοριακά συστήματα, μπορεί να είναι μεγαλύτερη από εκείνη των συμβατικών όπλων.

Πηγή του RIA «Novosti» στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ανέφερε ότι ο ρωσικός στρατός θα δημιουργήσει εντός του 2013 ένα νέο κλάδο των ΕΔ που θα είναι υπεύθυνος για την «κυβερνο-ασφάλεια» της χώρας. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα κύρια καθήκοντα που τίθενται στα νέα Σώματα είναι η παρακολούθηση και η επεξεργασία των πληροφοριών που προέρχονται από το εξωτερικό, καθώς και η καταπολέμηση των απειλών στον κυβερνοχώρο.

«Με άλλα λόγια, μια δομή σαν αυτή των αμερικανικών «δυνάμεων κυβερνοπολέμου».

Οι αξιωματικοί, οι οποίοι προετοιμάζονται για να υπηρετήσουν στις «κυβερνο-μονάδες», θα εκπαιδευτούν κατάλληλα, πολλοί θα περάσουν από μετεκπαίδευση, ενώ θα μάθουν πολλές ξένες γλώσσες.




Προτεραιότητα, μετά τα πυρηνικά
Για πρώτη φορά το θέμα αναδείχθηκε δημόσια, την Ανοιξη του περασμένου έτους, όταν προέβη σε σχετικές ανακοινώσεις ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Ντμίτρι Ρογκόζιν. Τον Φεβρουάριο του 2013, ο υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, έδωσε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας για την ολοκλήρωση του σχεδιασμού για τη δημιουργία της «Διοίκησης Κυβερνο-Δυνάμεων».

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Πολιτικών και Στρατιωτικών Αναλύσεων, μέλος της Ακαδημίας Αμυντικών Επιστημών, Αλεξάντρ Σαράβιν, πιστεύει ότι η πρόταση για τη δημιουργία μιας τέτοιας δομής δεν είναι τόσο πρόσφατη, όσο παρουσιάζεται. Μια παρόμοια ιδέα είχε «κατατεθεί» στο υπουργείο Άμυνας πριν από περίπου 10 χρόνια. «Και τότε συζητούσαμε έντονα για το θέμα και, απ’ όσο γνωρίζω, σύντομα θα πρέπει να εμφανιστεί στις ΕΔ η νέα δομή. Η προστασία των κυβερνητικών – ηλεκτρονικών δικτύων μας, είναι ένα πρόβλημα όχι μόνο των ΕΔ, είναι καθήκον όλων των κρατικών υπηρεσιών επιβολής του νόμου, είναι υποχρέωση του κράτους. Ο πόλεμος στον κυβερνοχώρο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Έτσι, στη νέα Διοίκηση πρέπει να ανατεθεί μια αποστολή που θα αφορά όχι μόνο στη προστασία των δικτύων, αλλά όταν κρίνεται αναγκαίο, την εφαρμογή των αναγκαίων αντιμέτρων», είπε ο εμπειρογνώμονας στο RIA «Novosti».



Μεγαλώνει ο επαγγελματικός στρατός

Ο ίδιος πρόσθεσε, ότι η Ρωσία θα μπορούσε να βρίσκεται μπροστά από τους ανταγωνιστές της στον τομέα, διότι η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο ήταν επίκαιρη εδώ και χρόνια. Σε αυτό, συμφωνούν σχεδόν όλοι οι ειδικοί αναλυτές. «Η έννοια της χρήσης κυβερνο-όπλων έχει ήδη αναπτυχθεί εδώ και έξι με επτά χρόνια. Σήμερα, τα όπλα του κυβερνοχώρου θεωρούνται στρατηγικά όπλα, τα δεύτερα σε σημασία μετά τα πυρηνικά», σημείωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα “Vzgliad”, ο επικεφαλής του Κέντρου Στρατιωτικών Προγνώσεων, αναπληρωτής καθηγητής της διεθνούς πολιτικής του Κρατικού Πανεπιστημίου Μόσχας, Ανατόλι Τσιγκανόκ. «Τα κυβερνο- όπλα, χρησιμοποιούνται ενεργά σε πολεμικές συγκρούσεις, τα τελευταία χρόνια. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα, η χρήση τους στη διάρκεια της επέμβασης των ΗΠΑ στη Λιβύη. Οι αμερικανοί έλεγχαν, όχι μόνο τον εναέριο χώρο του θεάτρου των επιχειρήσεων, αλλά και τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα. Μπορούσαν να παρέμβουν στα τηλεοπτικά δίκτυα της Λιβύης και να μεταδώσουν τα δικά τους μηνύματα στον τοπικό πληθυσμό».

Σύμφωνα με τον καθηγητή Τσιγκανόκ, τα καλύτερα όπλα κυβερνοπολέμου έχουν αναπτυχθεί στο Ισραήλ, με την εισαγωγή νέων ψηφιακών τεχνολογιών από το 2005. «Στη δεύτερη θέση, βρίσκονται οι ΗΠΑ. Στη συνέχεια, ακολουθούν στη λίστα τα συστήματα προστασίας στον κυβερνοχώρο που παρέχουν τα κράτη της Δυτικής Ευρώπης », είπε.



Η ρωσική χάϊ – τεκ «κυβερνητική» στην άμυνα
Την ίδια εβδομάδα, ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, έδωσε εντολή για «κρούσεις» στους φοιτητές από την Αγία Πετρούπολη που πήραν τον τίτλο του πρωταθλητή κόσμου στον προγραμματισμό, για πέμπτη φορά. «Σήμερα, άκουσα στην τηλεόραση ότι φοιτητές ενός από τα Πανεπιστημιακά ιδρύματα της Αγίας Πετρούπολης, έγιναν παγκόσμιοι πρωταθλητές στον προγραμματισμό, για πέμπτη φορά. Πρέπει με κάποιο τρόπο, να συνεργαστούμε –και- με τα παιδιά αυτά, επειδή πραγματικά, μας χρειάζονται τέτοια ταλέντα», δήλωσε ο υπουργός κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τους πρυτάνεις των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και κοινωνικών φορέων της χώρας, στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τις επιστημονικές στρατιωτικές μονάδες.

 «Ο Υπουργός Άμυνας μού ζήτησε να συναντηθώ προσωπικά με τους φοιτητές και να συζητήσουμε για projects που να αφορούν στην ανάπτυξη λογισμικού για τις Ένοπλες Δυνάμεις, ένα τομέα που δραστηριοποιούμαστε πλέον ενεργά», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ολέγκ Οστάπενκο. Σύμφωνα με τον ίδιο, η λύση των προβλημάτων που προκύπτουν σε επίπεδο κυβερνητικής, απαιτεί υψηλές δεξιότητες, ανώτερη τεχνική και καινοτόμες προσεγγίσεις για την ανάπτυξη των βέλτιστων αλγορίθμων για την επίλυσή τους και για την επακόλουθη δημιουργία των κατάλληλων προγραμμάτων. «Και αυτά, είναι ακριβώς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που διέκριναν πάντα τη ρωσική σχολή των προγραμματιστών, που έχει εξαιρετική φήμη μεταξύ των μεγαλύτερων εταιρειών λογισμικού παγκοσμίως», είπε, για να προσθέσει ότι το υπουργείο Άμυνας είναι έτοιμο να τους παρέχει όλες τις απαραίτητες εγκαταστάσεις και τη χρηματοδότηση.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου