Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Νεκρός από «άγνωστα αίτια» ο διάσημος χάκερ Μπάρναμπι Τζακ

   
Παραμένουν άγνωστα τα αίτια θανάτου του χάκερ Μπάρναμπι Τζακ, ο οποίος πέθανε τη Πέμπτη στο Σαν Φρανσίσκο. Η αυτοψία βρίσκεται σε εξέλιξη, εκτιμάται όμως ότι τα αποτελέσματα της μπορεί να πάρουν παράταση έως και ένα μήνα. Η αστυνομία έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας. Ο Μπάρναμπι Τζακ πέθανε εν όψει της παρουσίασης τρωτών σημείων σε ιατρικές συσκευές στη συνδιάσκεψη Black Hat στο Λας Βέγκας στη 1η Αυγούστου, ενώ η αστυνομία έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας.

Η εταιρεία ασφαλείας IOActive στην οποία ο 35χρονος χάκερ Τζακ είχε καθήκοντα διευθυντή στο τμήμα εμφυτευμένων συσκευών, έγραψε μέσω Twitter, «χαμένος αλλά ποτέ ξεχασμένος, ο αγαπημένος μας πειρατής, Μπάρναμπι Τζακ, απεβίωσε».

Ο Μπάρναμπι Μάικλ Ντάγκλας Τζακ, γεννήθηκε στις 22 Νοεμβρίου του 1977 στο Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας. Έγινε ένας από τους πλέον διάσημους χάκερ στον πλανήτη μετά από μία επίδειξη hacking το 2010 κατά την οποία παραβίασε ένα ΑΤΜ κάνοντάς το να βγάζει λεφτά από μόνο του. Η εν λόγω τεχνική ονομάστηκε Jackpotting.

Αργότερα εξειδικεύτηκε στον τομέα των ιατρικών μηχανημάτων επιδεικνύοντας τρωτά σημεία σε αντλίες ινσουλίνης που επέτρεπαν στην χορήγηση θανατηφόρων δόσεων. Ακόμη είχε ασχοληθεί με το αντικείμενο της παραβίασης βηματοδοτών έτσι ώστε να προκαλούν θανατηφόρα σοκ στον κάτοχό τους, επιδεικνύοντας στο περιοδικό SC Magazine μια τεχνική που αξιοποιούσε μία μυστική λειτουργία στις συσκευές.

Ο Μπάρναμπι Τζακ ήταν γνωστός ως χάκερ που σπάει συστήματα για να επιδείξει τα κενά ασφαλείας τους έτσι ώστε να καλυφθούν έγκαιρα και όχι για κακόβουλους σκοπούς.

Μία από τις τεχνικές που επρόκειτο να παρουσιάσει, ήταν σε θέση να προκαλέσει το θάνατο ενός ανθρώπου από απόσταση εννέα μέτρων. Το αντικείμενο της παρουσίασής του στη συνδιάσκεψη Black Hat είχε τίτλο «Εμφυτευόμενες ιατρικές συσκευές: χακάροντας ανθρώπους», με θέμα το πώς μπορούν να παραβιαστούν τέτοιου είδους συσκευές, και πώς μπορεί να βελτιωθεί η ασφάλειά τους.

Η αντίδραση της διαδικτυακής κοινότητας στο θάνατό του ήταν πολύ μεγάλη. Λόγω του αντικειμένου ενασχόλησής του και της χρονικής συγκυρίας, έχουν αρχίσει να εμφανίζονται ποικίλες θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με τις ακριβείς συνθήκες του θανάτου του.

Από την πλευρά τους, οι διοργανωτές της συνδιάσκεψης ανακοίνωσαν πως το δωμάτιο όπου θα λάμβανε χώρα η παρουσίαση του θα χρησιμοποιηθεί για την απόδοση τιμών από τους φίλους και συνεργάτες του εκλιπόντα.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου