Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

DARPA-ΗΠΑ: Ανθρωπόμορφο ρομπότ από το μέλλον


Ένα ανθρωπόμορφο ρομπότ με την ονομασία Atlas παρουσίασε πρόσφατα η υπηρεσία προηγμένων αμυντικών ερευνών (DARPA: Defense Advanced Research Projects Agency) του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Το ύψους 1,88 μέτρων και βάρους 131,5 κιλών ανθρωπόμορφο ρομπότ έχει σχεδιαστεί για να συμμετάσχει σε έναν διαγωνισμό της DARPA με την ονομασία «Robotics Challenge» που αποσκοπεί στην περαιτέρω εξέλιξη της σχεδίασης ρομπότ που θα μπορεί να ανταποκριθεί σε αποστολές για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και βιομηχανικά ατυχήματα με παρουσία επικίνδυνων για τον άνθρωπο ουσιών.


Το Atlas μπορεί να κινηθεί σε ανώμαλο έδαφος, να σκαρφαλώσει με τη χρήση των άνω και κάτω άκρων του, ακόμα και να χρησιμοποιήσει εργαλεία που είναι σχεδιασμένα για τον άνθρωπο.

Το Atlas διαθέτει συνολικά 28 υδραυλικές αρθρώσεις και παρουσιάζει εντυπωσιακή ευστάθεια και ισορροπία στην κίνηση του. Η τροφοδοσία του με ενέργεια γίνεται από εξωτερική πηγή με την οποία συνδέεται με καλώδιο.

Έχει σχεδιαστεί και αναπτυχθεί από την γνωστή εταιρία Boston Dynamics η οποία έχει την πατρότητα ρομπότ όπως ο Petman (επίσης ανθρωπόμορφο ρομπότ) και το AlhpaDog (ρομποτικός σκύλος) που έχουν σχεδιαστεί αποκλειστικά για στρατιωτική χρήση.

Σε αντίθεση όμως με τα προηγούμενα το Atlas προορίζεται να διατεθεί και στην πολιτική αγορά, οι δε χρήστες του θα έχουν τη δυνατότητα χρήσης και του δικού τους λογισμικού για τη λειτουργία του.






ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου