Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Αμερικανικές πιέσεις για παγκόσμια εξάπλωση των μεταλλαγμένων


Aκτιβιστές της αμερικανικής οργάνωσης «Food and Water Watch», αφού ταξινόμησαν και ανέλυσαν 926 τηλεγραφήματα του υπουργείου Εξωτερικών των Η.Π.Α. που καλύπτουν 113 χώρες σε διάστημα μιας πενταετίας, από το 2005 έως το 2009, αποκάλυψαν την διπλωματική πίεση που ασκούσε η χώρα του Μεγάλου Αδελφού σε άλλες χώρες, προκειμένου να στηρίξουν την αμερικανική βιομηχανία βιοτεχνολογίας και να γεμίσει η αγορά με τα μεταλλαγμένα.

Έπεισαν, για παράδειγμα, την Κένυα να ενθαρρύνει το εμπόριο γενετικά μεταλλαγμένων προϊόντων και τις κυβερνήσεις της Γκάνας και της Νιγηρίας να προωθήσουν γρήγορα σχετική νομοθεσία. Αλλά άσκησαν πιέσεις και στην Ε.Ε., όπου το de facto moratorium περιορίζει μέχρι τώρα την παραγωγή, εισαγωγή και πώληση των περισσοτέρων σχετικών προϊόντων.

«Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πίεσε για να χαλαρώσουν οι κοινοτικές ρυθμιστικές οδηγίες, που έχουν καθυστερήσει την έγκριση των γενετικά μεταλλαγμένων σοδειών και για να υποχρεώσει την Ευρωπαϊκή Ενωση να αποδεχθεί προϊόντα βιοτεχνολογίας», αναφέρει η έκθεση της Food and Water Watch, επισημαίνοντας ότι το 38% των τηλεγραφημάτων προέρχονταν από τις αμερικανικές πρεσβείες στην Ευρώπη.

Τα τηλεγραφήματα δείχνουν ότι οι Αμερικανοί διπλωμάτες στόχευαν συγκεκριμένα επιστήμονες και ακαδημαϊκούς προκειμένου να αποδεχθούν την άποψη της βιομηχανίας βιοτεχνολογίας για τα μεταλλαγμένα προϊόντα, υποστηρίζοντας τους γνωστούς πλέον ισχυρισμούς των εταιρειών ότι οι σοδειές των μεταλλαγμένων θα αυξήσουν δήθεν την παραγωγικότητα, θα καταπολεμήσουν την παγκόσμια πείνα και θα πολλαπλασιάσουν τις ευκαιρίες για ανάπτυξη, με οφέλη και για το περιβάλλον.

Επιβεβαιωνόμαστε λοιπόν, όταν τόσο καιρό σας γράφουμε ότι οι Η.Π.Α. έχουν αναλάβει τον ρόλο προώθησης των παγκοσμιοποιητικών σχεδίων σε όλους τους τομείς.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου