Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Ερντογάν: Το Ισραήλ κρύβεται πίσω από τα αιματηρά γεγονότα στην Αίγυπτο


Νέα διάσταση στα τραγικά γεγονότα της Αιγύπτου δίνει ο Ταγίπ Ερντογάν. Ο γνωστός για την ισλαμιστικές πεποιθήσεις του πρωθυπουργός της Τουρκίας με δηλώσεις του από την Αγκυρα τόνισε πως πίσω από την ανατροπή του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι και την ανάληψη της εξουσίας από το στρατό κρύβεται το Ισραήλ.

«Ξέρετε αυτό που λένε, ότι στην Αίγυπτο η δημοκρατία δεν στηρίζεται στις κάλπες. Ποιος βρίσκεται πίσω απ' αυτό; Το Ισραήλ», είπε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην Άγκυρα.

Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι στη διάρκεια ενός φόρουμ στη Γαλλία, πριν από τις εκλογές του 2012 που οδήγησαν στην εξουσία τους Αδελφούς Μουσουλμάνους του Μόρσι, «ο [Ισραηλινός] υπουργός Δικαιοσύνης και ένας Εβραίος διανοούμενος είχαν χρησιμοποιήσει αυτή τη διατύπωση: 'Ακόμη κι αν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι κερδίσουν τις εκλογές, δεν θα βγουν νικητές, διότι η δημοκρατία δεν στηρίζεται στις κάλπες]'».

Η Τουρκία έχει καταδικάσει σφοδρά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μόρσι, αντιδρώντας σε σκληρούς τόνους στην καταστολή από τις αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας των συγκεντρώσεων υποστήριξης του καθαιρεθέντος ισλαμιστή προέδρου.

Η κυβέρνηση Ερντογάν ανακάλεσε τον πρεσβευτή της από το Κάιρο και η Αίγυπτος απάντησε ανακαλώντας το δικό της πρεσβευτή από την Αγκυρα, σε ένδειξη επιδείνωσης των παραδοσιακά καλών διμερών σχέσεων.

Ο Ερντογάν είχε ενισχύσει σημαντικά τις σχέσεις ανάμεσα στη χώρα του και την Αίγυπτο επί της προεδρίας του Μόρσι, καθώς η Αγκυρα είχε καταστήσει το Κάιρο έναν από τους προνομιακούς εταίρους της στη στρατηγική της για περιφερειακή επιρροή.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου