Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Τουρκία: Χτίζει δεύτερο πυρηνικό σταθμό


Η Τουρκία έκανε και το δεύτερο βήμα για την κατασκευή του δεύτερου πυρηνικού σταθμού. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε τη σχετική συμφωνία με τον Ιάπωνα ομόλογο του Σίνζο Άμπε. Οι δυο πρωθυπουργοί συναντήθηκαν στο γραφείο του Ερντογάν στο παλάτι του Ντολμάμπαχτσε και ανακοίνωσαν επίσημα την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στη Σινώπη της Βόρειας Τουρκίας.

Ο συγκεκριμένος πυρηνικός σταθμός θα κοστίσει περίπου 23 δισεκατομμύρια δολάρια και θα έχει δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 4800 MW και αναμένεται να είναι σε πλήρη λειτουργία το 2022 ή το 2023.

Στη συνέντευξη Τύπου που έγινε αμέσως μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης ο Ερντογάν παραδέχθηκε πως υπάρχει ενδεχόμενο πρόκλησης ατυχήματος και δήλωσε πως « δεν μπορούμε να πούμε 100% πως δεν υπάρχε ενδεχόμενο ατυχήματος. Μπορεί να συμβεί κάποιο ατύχημα έσωτω και με πιθανότητα μια στο εκατομμύριο. Δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε. Αλλά αν εμείς πιστεύουμε στην αναγκαιότητα της πυρηνικής ενέργειας εμείς κάνουμε αυτά τα βήματα. Έτσι κάναμε και με τη Ρωσία. Τώρα με την Ιαπωνία κάνουμε το δεύτερο μας βήμα».

Ο τούρκος πρωθυπουργός παρομοίασε τον πυρηνικό σταθμό με αεροπλάνο και δήλωσε « τι θα γίνει δηλαδή επειδή κάποια αεροπλάνα πέφτουν, δεν θα ταξιδεύουμε με αεροπλάνα»;

O Eρντογάν δήλωσε πως η Ιαπωνία θα εφαρμόσει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στο νέο πυρηνικό σταθμό.

Ο Άμπε τόνισε πως η χώρα του θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια του νέου πυρηνικού σταθμού. «Έχουμε θέσει ως στόχο την κατασκευή πυρηνικού σταθμού με τη μέγιστη ασφάλεια. Το μάθημα που πήραμε από τον πυρηνικό σταθμό στη Φουκουσίμα θέλουμε να το μοιραστούμε με όλο τον κόσμο και να συμβάλλουμε στην εξέλιξη της πυρηνικής ενέργειας»

Η Τουρκία πριν από δυο χρόνια έχει υπογράψει με τη Ρωσία τη σύμβαση της κατασκευής πυρηνικού σταθμού στο Άκκουγιου της νότιας Τουρκίας το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο το 2019.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου