Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

NSA:Χωρίς δικαστική εντολή η συγκέντρωση πληροφοριών της


Πρόσφατα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των Ηνωμένων Πολιτειών αποκαλύπτουν ότι η υπηρεσία δεν είχε ζητήσει την έγκριση δικαστηρίου για τη συγκέντρωση πληροφοριών τοποθεσίας από τους χρήστες κινητών τηλεφώνων που παρακολουθούσε. Το πρόβλημα, όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα Washington Post, είναι ότι οι πληροφορίες τοποθεσίας αποκαλύπτουν πολλά περισσότερα από άλλες μορφές «μεταδεδομένων», τις οποίες η Δικαιοσύνη έκρινε ότι η κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιεί χωρίς να χρειάζεται έγκριση. Ένα υπηρεσιακό σημείωμα από έναν εισαγγελέα του νομικού τμήματος της NSA προς ένα μέλος της Επιτροπής Υπηρεσιών Πληροφοριών της Γερουσίας ανέφερε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης συμβούλεψε την NSA ότι η συγκέντρωση πληροφοριών τοποθεσίας για έλεγχο κάτω από την ισχύουσα δικαστική απόφαση ήταν νόμιμη.

Ωστόσο, όπως φαίνεται, η NSA δεν ζήτησε εξουσιοδότηση από το δικαστήριο εποπτείας των υπηρεσιών εξωτερικών πληροφοριών (FISC), ένα μυστικό δικαστήριο που εποπτεύει τα προγράμματα κατασκοπείας της NSA. Επομένως το FISC δεν εξέδωσε συγκεκριμένη απόφαση με την οποία να εγκρίνει τη συγκέντρωση πληροφοριών τοποθεσίας από συγκεκριμένους χρήστες κινητών τηλεφώνων - αντίθετα βασίστηκε στη νομική ερμηνεία του υπουργείου Δικαιοσύνης της υπάρχουσας απόφασης για τα μεταδεδομένα. Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, σύμφωνα με ειδικούς, καθώς οι πληροφορίες τοποθεσίας θεωρούνται και αυτές μεταδεδομένα και όχι περιεχόμενο και επομένως η αμερικανική κυβέρνηση πιστεύει ότι για τη συγκέντρωσή τους ισχύουν οι ίδιοι κανόνες.

Όμως πρόκειται για μία γκρίζα ζώνη καθώς, αυτές οι πληροφορίες  αποκαλύπτουν πολλά για τις κινήσεις του ατόμου που παρακολουθείται, αφού στην πραγματικότητα το κινητό τηλέφωνο μετατρέπεται σε μία συσκευή εντοπισμού που καταγράφει τις σχέσεις και τις δραστηριότητες που κατά τα άλλα θα έπρεπε να μην γνωρίζει άλλος εκτός από τον ενδιαφερόμενο. Απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ πέρυσι, σε μία υπόθεση για τη χρήση GPS, έκρινε ότι η ηλεκτρονική παρακολούθηση μπορεί να συνιστά «μία αντισυνταγματική εισβολή στην ιδιωτικότητα». Ωστόσο δεν εξέδωσε απόφαση για το πώς μπορεί συγκεκριμένα η κυβέρνηση να χρησιμοποιεί ιδιωτικές πληροφορίες που συλλέγει κάνοντας χρήση της τεχνολογίας.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου