Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Ζητούν υποθήκευση και του φυσικού αερίου;


Καθώς το μέγα ζήτημα της νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού κρατικού χρέους έχει μετατεθεί για μετά τις ευρωεκλογές, ίσως και για το φθινόπωρο του 2014, σύμφωνα με πληροφορίες μια νέα «ιδέα» έχει ήδη αρχίσει να «ζυμώνεται» από τους δανειστές: η υποθήκευση των μελλοντικών εσόδων από τους ενεργειακούς πόρους της Ελλάδας και ιδιαίτερα από το φυσικό αέριο! (Όπως έχουμε ήδη γράψει, πριν από αυτή την «ιδέα», έχουν διατυπωθεί και άλλες δύο ρηξικέλευθες ιδέες των δανειστών: η υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας και το «κούρεμα» μέρους των καταθέσεων για ισόποση διαγραφή χρέους.)

Η νέα «ιδέα» των δανειστών βασίζεται στη σκέψη ότι η δημόσια περιουσία δεν θεωρείται επαρκής εξασφάλιση, καθώς η πραγματική της αξία είναι δύσκολο να αποτιμηθεί και να «ρευστοποιηθεί», ενώ και το «κούρεμα» καταθέσεων διαγράφει μεν μέρος του χρέους αλλά δεν λειτουργεί σαν εξασφάλιση για την αποπληρωμή του υπόλοιπου. Δεδομένου λοιπόν ότι η νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα βασίζεται στη μετακύλιση μεγάλου όγκου του χρέους που λήγει την επόμενη δεκαετία, με αποτέλεσμα ο χρόνος αποπληρωμής του να αυξάνεται μέχρι και σε 50 έτη, τα μελλοντικά έσοδα από το φυσικό αέριο θεωρούνται η καλύτερη δυνατή εξασφάλιση σε βάθος χρόνου δεκαετιών, καθώς η εκμετάλλευσή τους αναμένεται να αντέξει όσο και το… ελληνικό χρέος.

Σημειώνεται ότι η νομική προεργασία που καθιστά νομικά ισχυρή την υποθήκευση πάσης φύσεως περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, έχει ήδη εγκαθιδρυθεί με τη δεύτερη χρηματοδοτική σύμβαση με την τρόικα και το συναρτώμενο με αυτήν μνημόνιο.

Αυτό που απομένει, είναι να υπογραφτούν με τις ενδιαφερόμενες εταιρείες οι συμβάσεις για τις πετρελαϊκές έρευνες, ώστε σύντομα τα κοιτάσματα φυσικού αερίου να «βεβαιωθούν», για να μην είναι «θεωρητική υπόθεση» και άρα να μπορούν να υποθηκευτούν «βασίμως»….

Ακριβώς αυτό ήταν και το θέμα πρόσφατου Workshop για την έρευνα στην ευρύτερη περιοχή (Βαλκανική, Αδριατική, Ανατ. Μεσόγειος). Όπως προέκυψε από εκεί ο διαγωνισμός του open door βρίσκεται ήδη στο τελευταίο στάδιο (περιοχές Ιωαννίνων, Κατάκολου, δυτικού Πατραϊκού), ενώ όπως είπε, οι πρώιμες αναλύσεις των σεισμικών της PGS (Ιόνιο, Νότια Κρήτη) δείχνουν υποσχόμενες, από άποψη κοιτασμάτων, υποθαλάσσιες ζώνες.

Επιπλέον, αναγγέλθηκε πως ο δεύτερος γύρος αδειοδοτήσεων θα αποτελέσει σταθμό για τις έρευνες στη χώρα μας.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου